ITALIJANI OSTALI NA MINUS 37: Amerikanci pokazali moć za polufinale Mundobasketa

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država lako je savladala Italijane i plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u košarci. Oni su u Manili ubjedljivo savladali Italijane rezultatom 100:63.

Italija je ovim rezultatom protiv SAD-a pretrpjela drugi najubjedljivi poraz u svojoj košarkaškoj istoriji. Najveću pobjedu nad “azurima” ostvarila je Hrvatska (108:62) u kvalifikacijama za Olimpijski košarkaški turnir 1992. godine.

Nije bilo mnogo neizvjesnosti u utakmici prvih favorita za osvajanje zlatne medalje i selekcije koju predvodi Đanmarko Poceko. Italijani su bili prisutni na terenu nešto više od polovine prve četvrtine, a onda je selekcija SAD-a nametnula svoj tempo igre, a protivnici su ostali u sjenci.

Od početka utakmice Amerikanci su bili nemilosrdni o čemu svjedoči podatak da su košarkaši Italije uspjeli da ubace svega 24 poena u prvoj polovini utakmice. Amerika je sa druge strane postigla 46 poena i već je do tada bilo jasno ko će biti u polufinalu.

U jednom trenutku meč je Italijanima izmakao van kontrole, pošto je razlika iznosila čak 40 poena.

Najefikasniji među “azurima” bio je Simone Fontekio sa 18 poena.

U pobjedničkoj ekipi najefikasniji je bio Mikal Bridžs sa 24 poena, a osim njega dvocifreni su bili i Halibarton sa 18 i Rivs sa 12 ubačenih poena.