PEŠIĆ JE DOKTOR ZA FINALA: Šest utakmica, šest pobjeda

0
2
Pešić Meridian
Foto: FIBA

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, sa klupe je predvodio nacionalni tim šest puta u finalima i u svima je bio uspješan.

Njegov put počeo je davne 1985. godine. Tada je sa reprezentacijom Jugoslavije do 16 godina osvojio zlato na Eurobasketu. U toj ekipi bila su imena poput Divca, Kukoča, Ilića.

Godinu dana kasnije u Austriji je sa godinu dana starijim timom ponovo bio uspješan. Za tu ekipu debitovali su igrači poput Saše Đorđevića, Dina Rađe, Luke Pavićevića, a naredne godine uslijedila je kruna sjajne generacije.

U Bormiu 1987. godine na Mundobasketu za igrače do 19 godina osvojena je nova zlatna medalja. Tada je Jugoslavija u finalu bila bolja od SAD-a. Pešić je za tri godine, sa mladim igračima, uspio da osvoji tri medalje.

Potom je preuzeo Njemačku i napravio najveći rezultat u istoriji njemačke košarke. Na Eurobasketu Njemačka je, pred domaćom publikom, stigla do zlatne medalje. U finalu su sa 71:70 savladali Rusiju.

Pešić je dobio priliku da konačno trenira seniorsku selekciju svoje zemlje, a Eurobasket 2001. godine bio je u potpunosti u znaku Jugoslavije. Na svakom meču su slavili sa 10 ili više poena razlike, osim u finalu, gdje su savladali Tursku. U toj ekipi igrali su Peđa Stojaković, Dejan Tomašević, Dejan Bodiroga, Predrag Drobnjak i drugi.

Sljedeće godine Pešić je imao pred sobom zadatak da osvoji Mundobasket. Ne treba trošiti riječi na već poznate stvari. U četvrtfinalu protiv SAD-a Jugoslavija je bila bolja, a potom je u finalu pala i Argentina nakon produžetaka.

Danas, poslije više od devet godina, Svetislav ponovo vodi svoju ekipu u finalu i imaće šansu da i u svom sedmom finalu dođe do trijumfa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име