Nba
Twitter/Nba draft
NBA Draft će biti održan u četvrtak u jedan sat posle ponoći, a mi smo za vas pripremili TOP10 igrača po našem izboru.

1.Minesota Timberwolves – Anthony Edwards – Bek – Georgia – 19 godina – 19.1 poena, 5.2 skokova, 2.8 asistencija

Pozitivne strane:

Izuzetno jak kada napada koš, kada dođe do kontakta, defanzivci se odbijaju od njega. Odličan je atleta i pokazuje sjajan dodir sa bilo kojom rukom.

Dobar je šuter iz driblinga, bez problema prelazi iz složenih driblinga u pul ap šut i stepbek .

Izuzetno je jak u tranziciji, iako je njegova selekcija šuta bila ne baš najbolja u Džordžiji, otvoreni prostor u NBA ligi mogao bi da dovede do daleko više završavanja na obruču.

Solidar je dodavač. Nema elitnu viziju terena i teži ka tome da sam završi prije nego se odluči da stvara prilike saigračima, ali može da pročita odbranu u osnovnim stvarima i doda loptu šuterima i onima koji utrčavaju.

Potencijalno svestrani defanzivac u NBA ligi zahvaljujući svojoj rijetkoj mješavini veličine, snage i okretnosti.

Negativne strane:

Nije čisti šuter; uzima šuteve čak i kada ga preuzmu niži igrači, što posebno frustrira kod igrača njegove veličine i snage.

Najbolje mu odgovara da bude u sistemu koji ima više igrača koji su na lopti, da bude pored igrača koji mogu igrati kao plejmejkeri zbog svog nedovoljno dobrog instinkta za pas.

Nije konstantan u odnosu tj. ne trudi se uvijek podjednako. Ponekad igra jako, utrčava, trčanjem svuda oi terenu i hvatanjem skokova. Ali onda nestane – timovi će morati da urade opsežna ispitivanja kako bi procijenili njegov mentalitet.

Uprkos svojoj atletičnosti, slabiji je u defanzivi, nedostaje mu fokus i često ne isprati svog igrača.

Osnove košarke i trud se moraju poboljšati tokom odbrane na lopti jer to neće biti dovoljan nivo za NBA ligu.

Zaključak:

Edwards još uvijek dobija prednost ovdje jer se bolje uklapa u sistem pored Karl Entoni Taunsa i D’Anđela Rasela nego LaMelo Ball. Ali planovi Minesote ostaju nejasni iako je ostalo manje od 48h do početka drafta. Ove nedelje je Minesota odradila trening sa Ball-om u Južnoj Kaliforniji, dok su takođe privatno trenirali sa Edvardsom.

Jedno je jasno: Minesota preferira da prepusti prvi pik, moguće sa Šarlotom da se zamijene za treći izbor i još nekog igrača, ili možda čak I niže. Izvori iz lige kažu da se Minesoti sviđa Haliburton, i on bi mogao biti njihova meta ako se presele izvan prva tri mjesta na draftu. Očekujte da će se još glasina vrtjeti oko Minesote tokom naredna dva dana.

Komparacija sa igračem: Victor Oladipo

2.Golden State Warriors – James Wiseman – centar – Memphis – 19 godina – 19.1 poen, 10.7 skokova, 3 blokade

Pozitivne strane:

Igrač elitnih dimenzija sa velikim rasponom ruku i snažnim tijelom. Trči preko terena fantastično i eksplodira vertikalno.

Aktivni skakač, pokazuje odličnu motoriku i sjajne instinkte kada su u pitanju tuđi promašeni šutevi pa dolazi do velikog broja ofanzivnih skokova.

Njegova najbolja napadačka uloga je kada je bloker koji se jako rola do koša nakon P’n’R-a, jer može da završi lob pasove ili sa sjajnim osjećajem oko obruča. Ali takođe može da bude i pop aut centar koji šutira sa distance i  održava širinu svoje ekipe.

Ima veliki potencijal u igri ispod koša. Prikazuje rijetku mješavinu snage i finoće i lijepo obavlja svoj posao da zatvori (seal-uje) svog čovjeka.

Ima dobru mehaniku šuta i mekan dodir. Ali nedostaje mu raspon i nema prevelikog uspjeha kada je šut za 3 poena u pitanju.

Atletski zaštitnik obruča čije samo prisustvo može odvratiti protivnike od koša. Dobar je u procjeni onoga što je pred njim. Ako se njegovo pozicioniranje i svijest o terenu poboljšaju, imaće ogroman potencijal.

Osoba jakog karaktera koja vrijedno radi na terenu i van njega. Poznato je da je prilično inteligentan i to su pozitivne osobine ličnosti koje bi mogle da mu pomognu u njegovom daljem razvoju razvoju u NBA ligi.

Negativne strane:

Loša selekcija šuta u srednjoj školi, dok je na fakultetu igrao više sa svojom snagom, što treba da se nastavi na NBA nivou. Pojednostavljivanje njegove uloge biće od vitalne važnosti na samom početku NBA karijere.

Slabo manevriše sa loptom, što ga ograničava u driblingu. Kao centar koji dodaje često zna da promaši otvorena utrčavanja i daje neprecizne pasove.

U defanzivi previše želi da blokova i na kraju pada na lažne šuteve.

Prilično loša lateralna kretanja daleko od koša uslijed nedostatka brzine i lošijeg rada nogu. Ne baš najbolji timski defanzivac i ima tendenciju da se loše pozicionira ili da kasni pri rotaciji.

Zaključak:

Nema boljeg mjesta za Vajzmena da se pozabavi svojim slabostima od Golden Stejta. Tokom rane faze Vajzmanove NBA karijere, može ispuniti ulogu zaštitnika obruča ali nadam se da će evoluirati u mnogo više.

Međutim, kako je Zek Lav sa ESPN-a prvi prenio, priča se da Voriorsi žele da iskoriste draft pik kako bi uzeli Lamarkusa Oldridža. Ako bi se trejd ostvario to bi vjerovatno dosta uticalo na to koga će Ratnici odabrati (naročito ako biraju za San Antonio).

Komparacija sa igračem: Rasheed Wallace

3.Charlote Hornets – Onyeka Okongwu – centar – USC – 19 godina – 16.2 poena, 8.6 skokova, 2.7 blokada

Pozitivne strane:

Odličan finišer sa sjajnim osjećajem da uhvati teške pasove, odličnim dodirom oko koša i brzom sposobnošću postizanja pogotka.

Dobar poenter ispod koša, kada dobije loptu, prikazuje ​​napredne sposobnosti spina, drop stepova i fejk šuteva na koje defanzivci redovno padaju.

Rukuje loptom poput krila. Ima brz prvi korak sa arsenalom poteza, uključujući krosovere koje koristi da bi stigao do koša. Ima sjajan osjećaj za dodavanja, voli da baca asistencije sa koša na koš i dobro asistira ispod koša.

Radi male stvari, tuče se, dobro pravi blokove, skače po cijelom terenu i odlično igra u teškim završnicama.

Odličan defanzivac. Mobilan je i svestran, sposoban da igra svaku vrstu odbrane od P’n’R-a. Kada štiti obruč u situacijama P’n’R-a ili kada pomaže, njegovo pozicioniranje, tajming i instinkti dovode do efikasnog otežavanja šuta. Obično je na pravom mestu, što je rijetko za igrača njegovih godina, kako će se snaći u NBA ligi ostaje da vidimo.

Negativne strane:

Neusklađena mehanika šuta sa terena i linije za slobodna bacanje. Imaće problema sa šutem u NBA ligi, iako njegov odličan osjećaj pod košem nudi optimizam da će doći do poboljšanja.

Tih je i ne komunicira mnogo ni u odbrani. Kao zaštitnik obruča, mora biti pričljiviji da pomogne odbrani da ostane povezana. Juri blokove što vodi do grešaka.

Nema visinu za centar sa 206cm, pa će morati da postane znatno jači kako bi bio elitni defanzivac ispod koša koji moraju čuvati igrače poput Embida i Jokića.

Zaključak:

Za Hornets se već dugo priča da ciljaju visokog igrača, centra. Mogli bi da se zamijene za Vajzmena, a Okongvu bi mogao da im bude rezervni plan ako zadrže treći pik. I Vajzmen i Okongvu bi bili odlični saigrači P.J. Vašingtona.

Komparacija sa igračem: Bam Adebayo

4.Chicago Bulls – LaMelo Ball – Plejmejker – Illawara Hawks – 19 godina – 17 poena, 7.6 skokova i 6.8 asistencija

Pozitivne strane:

Lamelo Bol je igrač koji sve vidi na terenu, stvarajući sjajne situacije za saigrače koje većina igrača jednostavno ne vidi ili ne može da izvede. Odličan je sa loptom u rukama I bez oklijevanja pokušava da “polomi” protivnika. Koristi dosta driblinga, ali uvijek ostaje pod kontrolom, diktirajući tempo svoje ekipe.

Ima elitni dodir. Iako pokušava previše floatera i pretežno bježi od kontakta, njegova sposobnost kreativnog postizanja koša sa obije ruke sugeriše da bi se mogao razviti u finišera kod obruča.

Koncentrisan igrač van lopte koji utrčava i širi igru van linije za tri poena.

Odličan skakač za jednog plejmejkera poput njegovog starijeg brata Lonza. Svestrani defanzivac. Brz je u lateralnoj kretnji i prilično visok za pleja. Ima visinu da se bez problema prebaci na krilo.

Negativne strane:

Bol je sjajan dodavač, ali još uvijek ne može biti klasifikovan kao sjajan plejmejker zbog svojih problema kada dođe do odluka. Često zna da uzme šut prerano i prečesto se odlučuje na šut umjesto da napada koš.

Loša mehanika šutiranja – nije doslijedan svojoj formi šuta, osim niskog izbačaja. Kao solidan strijelac sa slobodnih bacanja sa dobrim osjećajem za floatere, ima očigledan prostor za napredak. Ali njegova forma šuta – slično kao i kod njegovog brata – mora se popraviti.

Rijetko inicira kontakt i izbjegava ga oko koša. Ne ostaje u svom defanzivnom stavu i često drži ruke spuštene kada ide na close out – ili kako bi Mark Džekson rekao: „Hand down, man down“.

Odbrambena disciplina: Bol se pri svakom pik end rolu odlučuje za preuzimanje umjesto da se potrudi da preko bloka dođe do svog igrača i često mu se dešava da ispada iz igre kada pokuša da ukrade loptu.

Zaključak:

Čikago Bulsi traže plejmejkera ​​na ovom NBA draftu, a većina rukovodilaca širom lige očekuje da uzmu Bola ako je on još uvijek u opticaju. Izbor Bola vjerovatno bi značio da je na pomolu još promjena, posebno u spoljnoj liniji. Više timova, uključujući Dalas Maverikse, već se raspitivalo ove sezone oko trejda za Zek Levina. Ako Bikovi zadrže svoj pik i odluče da krenu u drugom pravcu, Deni Avdija je takođe u razmatranju.

Komparacija sa igračem: Lonzo Ball

5.Cleveland Cavaliers – Deni Avdija – krilo – Makabi Tel Aviv – 19 godina – 7.7 poena, 4.1 skok

Pozitivne strane:

Može biti odličan plejmejker za svoju poziciju. Pametan je u P’n’R-u, rijetko griješi i dobro nalazi igrače koji utrčavaju i šutere.

Njegova najbolja uloga mogla bi da bude kao igrač koji sa posta odlično razigrava saigrale i na šort rolu zbog kombinacije njegove visine i sposobnosti dodavanja.

Snažan finišer koji može da koristi bilo koju ruku i postiže koševe pod kontaktom. Voli da napravi lažnjak i neustrašivo će napasti koš i izazvati defanzivce ispod koša.

Odličan timski defanzivac koji dobro rotira i obično se nađe u pravoj poziciji. Nije atletski igrač, ali može da utiče pozicioniranjem na strani pomoći.

Zna da iskoristi snagu, igra čvrsto i neprestano se takmiči. Takođe uzima samo analitički korisne šuteve, uglavnom šutirajući trojke i polaganja.

Negativne strane:

Ima solidnu formu, ali ima loše procente iz igre is a linije za slobodna bacanja.

Nema vrhunski šut pa će zaista morati da rukovanje loptom dovede do visokog nivoa kako bi lakše dolazio do prednosti i šuteva.

Aktivan je defanzivac na lopti, ali mu nedostaje lateralna brzina da bi zadržao brže igrače. Nedostaje mu visina da bude efikasan zaštitnik koša.

Šutirao je 56 posto na 363 pokušaja slobodnih bacanja od 2017. godine.

Zaključak:

Rukovodioci širom NBA lige vjeruju da Avdija neće pasti ispod Kavalirsa i oni imaju visoko mišljenje o izraelskom krilu. Ako Avdija nije dostupan, Dejtonov centar Obi Topin mogao bi biti izbor za Klivlend.

Komparacija sa igračem: Dario Šarić

6.Atlanta Hawks – Patrick Williams – krilo – Florida State – 19 godina – 9.2 poena, 10 skokova

Pozitivne strane:

Efikasan strijelac oko obruča i koristi bilo koju u završnicama.

Talentovani šuter iz driblingaž koji uz zadršku izbjegne igrače koji ga čuvaju. Vilijams ima dobar odabir poteza i igrač je sistema. Ne uzima loše šuteve, ne zadržava igru, drži loptu u pokretu i traži otvorenog igrača.

Sjajan plejmejker za svoju visinu zahvaljujući dobrom bol hendlingu i odličnom pregledu igre.

Pametan, atleta, defanzivac, koji komunicira i ometa protivnike sa pravovremenom pomoći u odbrani.

Igrač koji igra jaku odbranu, kao zaštitnik koša uložiće veliki napor da zaustavi protivnika. Poboljšanjem svog atleticizma može da zablista u NBA ligi.

Negativne strane:

I dalje se razvija kao spot ap šuter. Morao je da poboljša formu u srednjoj školi da bi postao bolji šuter sa slobodnih bacanja ali se i dalje bori sa sporim šutem iz igre.

Ukupno je udvostručio broj izgubljenih lopti (50) kao i asistencija (29). Uprkos dobrom osjećaju za igru imao je veliki broj izgubljenih lopti zbog lošeg rada nogu.

Defanzivac bez svestranosti za pouzdano preuzimanje na bekove i krila.

Zaključak:

Atlanta je do sada imala veliki broj razgovora širom NBA lige oko ovog pika i teško je odrediti koga bi mogli uzeti. Osim imena Wilijamsa pominje se i Kilijan Hejs.

Komparacija sa igračem: P.J. Tucker

7.Detroit Pistons – Killian Hayes – plejmejker – ratiopharm Ulm – 19 godina – 11.6 poena, 5.4 asistencije

Pozitivne strane:

Razigravanje je njegova najbolja vještina. Može precizno da dodaje iz driblinga i precizno nalazi igrače koji utrčavaju ili rolaju.

Kreativan je iz pick-and-roll-a. Uprkos slaboj desnoj ruci zna kako da manipuliše odbranom kako bi stvorio uglove za pas.

Odličan dodir lijevom rukom sa kojom postiže veliki broj floatera i ranera, često nakon uspostavljanja kontakta.

Procenti njegovog šuta su zabrinjavajući, ali ima glatku formu, mekan dodir i procenat slobodnih bacanja preko 80% – što sve sugeriše da će poboljšati šut.

Visok, snažnog tijela i dugih ruku što ga čini projektovano svestranim defanzivcem protiv bekova i krila.

Negativne strane:

Ima dominantnu lijevu ruku i velike će problem imati zbog ne korišćenja desne ruke. Često zna da pogriješi pri dodavanju koja ne može da napravi pošto se toliko oslanja na lijevu ruku.

Ograničeni atleta kome nedostaje šut i skok, što otežava njegovu završnicu pod košem, pogotovo što rijetko koristi desnu ruku.

Zaključak:

Pistonsi traže plejmejkera ​​i mogli bi da se trejduju za LaMela, ali ako ostanu pri 7. piku na ovogodišnjem NBA draftu, mogli bi da izaberu Kilijana, Haliburtona ili Luisa.

Komparacija sa igračem: Manu Ginobili

8.New York Knicks – Tyrese Haliburton – plejmejker – Iowa State – 20 godina – 15.2 poena, 5.9 skokova i 6.5 asistencija

Pozitivne strane:

Uvijek pod kontrolom, nedostaje mu brzina ili eksplozivnost, ali koristi suptilne promjene brzina da bi defanzivce izbacio iz ravnoteže, stvorio prostor i zatim napao koš.

Kreativni plejmejker sa izvanrednom vizijom i odličnim bol hendlingom koji vodi do sjajnih pasova. Manipuliše defanzivcima očima i driblingom u P’n’R-u, i ima preciznost pri dodavanjima bilo centrima bilo šuterima.

Dobar spot ap šuter sa velikim NBA dometom, uprkos svojoj neobičnoj formi.

Radi sve sitnice na terenu, od pametnih, pravovremenih odbrambenih rotacija do brzog donošenja odluka kako bi napad išao fluentno.

Negativne strane:

Nedostatak atletičnosti i šut ograničavaju ga dosta. Generalno izbjegava kontakt oko koša, što ga tjera da se zadovolji teškim polaganjem ili floaterima koje pogađa u malim procentima.

Napredovao je u driblingu kao student druge godine ali i dalje nije dovoljno dobro šutirao, a njegova ukočena forma izaziva zabrinutost.

Zaključak:

Haliburton ima određene šanse da bude biran i kao 4. pik i kao što je gore pomenuto, Minesota razmišlja o njemu. Pouzdan je, može odmah da igra i svojom inteligencijom i tvrdom odbranom doprinese timu.

Komparacija sa igračem: Sam Cassell

9.Washington Wizards – Obi Topin – krilni centar/centar – Dayton – 22 godine – 20 poena, 7.5 skokova

Pozitivne strane:

Zaštitni znak su mu sjajna zakucavanja,glavna je prijetnja u pick-and-roll-u, utrčavanju i u tranziciji. Takođe posjeduje mekan dodir bilo kojom rukom oko koša.

Okretan i dobro rukuje loptom pa može napadati sa perimetra.  Dobar šuter za 3 poena, čak i sa NBA sitance, ali ne forsira svoj šut previše.

Snažan plejmejker. Brzo donosi odluke iz kratkog rola i mogao bi da se pretvori u ozbiljnu prijetnju sa niskog posta.

Negativne strane:

Dobro brani pick-and-roll ali slabo prepoznaje i nema osjećaj za čitanje blokova pa je gotovo uvijek van pozicije.

Visoko težište ograničava njegovu odbrambenu sposobnost u postu. Često će ga jači igrači izgurati zbog pozicioniranja na niskom postu.

Ima veoma lošu lateralnu kretnju, uske kukove, što znači da će ga NBA ekipe neumoljivo napadati jedan na jedan.

Zaključak:

Vašington je u nekoj vrsti potrage za visokim igračem i Obi Topin se prilično uklapa u profil koji im je potreban.

Komparacija sa igračem: Amar’e Stoudemire

10.Phoenix Suns – Isaac Okoro – krilo – Auburn – 19 godina – 12.8 poena, 2 asistencije

Pozitivne strane:

Sjajan finišer koji postiže poene uz kontakt, izvlači faulove i pokazuje sjajan dodir sa obije ruke.

Pametan donosilac odluka koji može da odigra i pick-and-roll i ne forsira loše šuteve već će uvijek dodati do otvorenog šutera.

Prikazuje dobar bol hendling sa obije ruke na krosoverima, spinovima. Svestrani defanzivac na lopti sa snagom da se bori sa većim igračima i idealnom kombinacijom osnova, brzine i inteligencije za igranje na perimetru.

Konkurentni defanzivac sa visokim koeficijentom inteligencije koji se ističe u timu tako što dobro rotira i ometa akcije protivnika.

Negativne strane:

Slabiji šuter sa lošom mehanikom šuta dok sa driblingom ne pravi veliku razliku.

Slabiji izvođač slobodnih bacanja, što ne pruža puno optimizma za razvoj njegovog šuta.

Nedostaje munjevitost i brzina u napadu na koš tako da njegova sposobnost kreiranja svog šuta možda nikada neće doći na NBA nivo.

Zaključak:

Kako je Feniks već proslijedio Keli Ubrea u trejdu za Kris Pola, logično je da će sa ovim draftom popuniti prazno mjesto na krilu. U poslednjim nedeljama se čak pominje da su i Klivelend Kavalirsi zainteresovani za Okoroa.

Komparacija sa igračem: Gerald Wallace

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име