NA DANAŠNJI DAN: Bil Rasel rođendane slavio sa preko 40 skokova! (VIDEO)

Na današnji dan, rođen je jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige, Bil Rasel.

Legendarni košarkaš Boston je za 13 godina karijere igrao 12 finala i sa Seltiksima osvojio 11 titula.

Jedino izgubljeno finale Seltiksi su doživjeli 1958. godine kada se pri rezultatu 2:2 u seriji protiv Sent Luis hoksa, Rasel povrijedio i završio u bolnici.

Za Kelte je nastupao u periodu od 1956. godine do 1969. godine, a četiri puta stizao je do priznanja za najboljeg skakača lige.

Petostruki je osvajač MVP priznanja, a sve do pojave Majkl Džordana i njegove dominacije sa Bulsima devedesetih godina smatran je za najboljeg košarkaša NBA lige.

Na utakmicama koje je igrao na svoj rođendan ostali su zapisani njegovi nastupi 1958. godine protiv Sirakus našnalsa (današnja Filadelfija seventisiksers) kao i Filadelfije voriorsa (danas Golden Stejt voriorsa).

U pobjedi Seltiksa, na današnji dan, 1958. godine rezultatom 119:101 Rasel je uhvatio 41 skok, dok je tri godine kasnije protiv Filadelfije u pobjedi 136:125 imao jednu uhavćenu loptu manje.

Centar koji je rođen 1934. godine u Indijani je prvi koji je blokirao šut u NBA ligi, a smatra se i revolucionarom u defanzivnim sistemima NBA lige.

Bio sam inovator. Počeo sam da blokiram šuteve iako nikada prije toga nisam vidio nekoga da to radi. Prvi put kada sam to uradio na utakmici kada je trener je pozvao tajm aut i rekao: „Nijedan dobar defanzivac nikada ne podiže noge sa parketa“, rekao je Bil Rasel prije nekoliko godina.

Njegovo rivalstvo sa Viltom Čemberlejnom košarkaški stručnjaci tog vremena nazivali su „Velikim sudarom“ i „Bitkom titana“, a utakmica između Seltiksa i Voriorsa 1959. godine smatrana „novim početkom košarke“.

Koliko je važan bio za NBA ligu svjedoči podatak da je 1966. godine postao prvi tamnoputi trener u američkom profesionalnom sportu.

Izabran je u Nejsmitovu Kuću slavnih 1974. godine, da bi šest godina kasnije od strane Udruženja profesionalnih košarkaških novinara u Americi dobio priznanje za najvećeg igrača u istoriji NBA lige.

Bio je nosilac Ordena slobode, najvišeg civilnog priznanja u SAD kojim ga je odlikovao Barak Obama 2011. godine.

Preminuo je 31. jula 2022. godine u 88. godini.

6 Komentara

  Po mom mišljenju najveći

  Odgovori

  Jedan od najvecih!

  Odgovori

  Rasel velicanstveni

  Odgovori

  Bas je jedinstven

  Odgovori

  Jedan od najboljih!

  Odgovori

  Njegovu poziciju u svijetu kosarke niko ne moze uzdrmati

  Odgovori

Postavi odgovor