NCAA
Twitter/NCAA
NCAA košarkaši pokrenuli veliki protest dan prije početka završnog turnira za šampionski prsten.

Večeras će utakmicama First four faze početi koledž turnir, takozvano Martovsko ludilo, koje je imalo neočekivanu uvertiru od koje su već “poludjeli” čelnici najveće studentske organizacije, a koja je digla na noge košarkašku Ameriku. Zvijezda univerziteta Ratgers Džiordano Bejker preko Tvitera je pokrenuo lavinu protesta u kojima studenti traže od koledž organizacije da im dozvoli da koriste svoje ime i lik u marketinške svrhe, na šta zasad nemaju pravo.

“NCAA posjeduje moje ime i lik. Neko ko dobija muzičku stipendiju može da profitira na albumu. Neko sa akademskom stipendijom može da bude tutor. Za one koji kažu da je atletska stipendija dovoljna, ništa manje od jednakih prava nikada nije dovoljno. Ja nisam vlasništvo NCAA”, napisao je Bejker uz hešteg “NotNCAAProperty”.

Nedugo poslije objave Bejkera, bivši fudbaler UCLA i izvršni direktor Nacionalnog udruženja koledž igrača (NCPA), Ramogi Huma, objavio je pismo igrača iz 15 od 68 timova koji će učestvovati na završnom turniru u “balonu” u Indijanapolisu.

Pod naslovom “Protest koledž košarkaša protiv Martovskog ludila” sportisti traže promjene pravila NCAA koja bi im do 1. jula osigurala reprezentaciju i finansijsku zaradu od upotrebe svog imena i lika, zatim sastanak sa predsjednikom NCAA Markom Emertom, državnim i saveznim zakonodavcima, kao i sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u potrazi za “fizičkom, akademskom i finansijskom zaštitom”.

“NCAA prečesto tretira fakultetske sportiste više kao dolarske znakove nego kao ljude. Koledž košarkaši iz više timova koji protestuju protiv NCAA pravila tokom turnira su bez presedana i dolaze u vrijeme kada zakonodavci i Vrhovni sud SAD treba da donosu odluke koje će uticati na slobode i prava generacija budućih sportista”, navodi se u saopštenju.

Prema pisanju medija, pokret “#NotNCAAProperty” započet je tokom ljeta kada su Džiordano Bejker, Džordan Bohenon iz Ajove i Ajzeja Livers iz Mičigena održali video sastanak sa igračima iz Big Ten konferencije i Ramogijem Humom. Razgovori su se svodili na sigurnosne izazove koje predstavlja pandemija.

Tokom prošlog ljeta, rukovodstvo koledž košarke je izjavilo je da univerzitetski sport neće “zarobiti” studente u “balonu” kao što je to učinio NBA da bi dovršio prethodnu sezonu, rekavši da fakultetski sport nije profesionalan. Ali pošto nije bilo druge opcije, jer su novi slučajevi COVID-19 podstakli otkazivanje ne malog broja utakmica tokom regularnog dijela sezone, NCAA je odlučila da se cijelo Martovsko ludilo održi u “balonu” u Indijanapolisu, kako bi timovi pod manjim rizikom od virusa odigrali mečeve koji će fakultetima donijeti oko 800.000.000 dolara samo od TV prihoda.

Ujedno, NCAA je ranije najavila da će glasati o promjeni Zakona o korišćenju imena i lika (NIL) u januaru ove godine. Ali to je odloženo pošto je Ministarstvo pravde SAD (DOJ) upozorilo da bi predložene izmjene mogle da krše antitrustovske zakone. Sada DOJ podržava tužioce protiv NCAA u slučaju u kome će odlučivati Vrhovni sud, čime se dodatno komplikuje situacija.

Ranije ove nedelje, predsjednik NCAA Mark Emert izrazio je frustraciju odlaganjem reformi NIL-a i nada se da će pravila biti uspostavljena do početka jesenjeg semestra kako je prvobitno bilo predviđeno. Savezne države Merilend, Kalifornija, Kolorado, Florida, Nebraska, Nju Džerzi i Mičigen već su glasale za dopuštanje korišćenja prava na ime i lik koledž sportistima, dok još njih 24 razmatraju verzije Zakona o NIL. Ali da bi došlo do primjene u praksi, Vrhovni sud treba da donese konačnu odluku, što bi moglo da potraje duže od početka jesenjeg semestra…

10 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име