Paspalj: “Srbiji je potreban kvalitetan stranac”

0
42
Paspalj
Foto: Marko Metlaš

Žarko Paspalj, proslavljeni košarkaš Jugoslavije i nekadašnji tim menadžer SCG, smatra da je Srbiji preko potreban naturalizovani igrač.

Situacija u KSS nije sjajno, posebno poslije poraza Srbije od Belgije u Nišu u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. godine. Potencijalni neodlazak Srbije na Mundobasket umnogome bi smanjio i šansu da Srbija zaigra na Olimpijskom košarkaškom turniru u Parizu ljeta 2024. godine.

“Stvari nisu dobre već neko vrijeme, a Dušan Ivković je o problemima govorio prije 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo”, rekao je Paspalj, a zatim i podsjetio na najskorije neuspjehe.

Paspalj
Košarkaši Srbije nakon poraza od Belgije u Nišu

“Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokio. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svjetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći”, kaže Paspalj.

Kao dugoročno rješenje Paspalj vidi angažovanje stranca u nacionalnom timu.

“Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da napravi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umjesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primjer u ženskoj reprezentaciji, gdje smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije”.

Paspalj
Ivon Anderson, naturalizovana reprezentativka Srbije od 2021. godine i jedna od najzaslužnijih za skorije uspjehe ženske reprezentacije.

Paspalj je kao primjer naveo aktuelnog šampiona Evrope Sloveniju.

“Imate sjajan primjer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što prije da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem djece za košarku u Srbiji”, zaključio je Paspalj.

Srbija na zlatnu medalju čeka punih 20 godina. Zadnje zlato osvojeno je u Indijanapolisu 2002. godine, a od tada do danas, za 20 godina, “uzeta” su samo četiri odličja i sva četiri su bila srebrna.

Paspalj
Zadnje zlato za Srbiju, tada pod imenom SRJ, Indijanapolis 2002.godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име