Pešič
facebook: pešic

Svetislav Pešić postaće novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Kako prenosi Sport Klub, iskusni košarkaški stručnjak će preuzeti ovu odgovornu funkciju od Igora Kokoškova.

Kokoškov još uvijek zvanično nije postao bivši, ali izgleda da je Svetislav Pešić njegov nasljednik.

Razlog za rokadu na mjestu selektora košarkaške reprezentacije Srbije leži u tome, što srpska selekcija nije uspjela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju.

Košarkaški savez Srbije nije zvanično potvrdio ovu informaciju, ali se očekuje da do kraja današnjeg dana Svetislav Pešić ponovo dođe na mjesto na kojem je pravio velike uspjehe.

Prekaljeni strateg je vodio nacionalni tim Srbije početkom 2000-tih godina, i za to vrijeme napravio istorijski rezultat.

Svetislav Pešić je sjedio na klupi tadašnje SR Jugoslavije 2001. i 2002 godine, i sa dva velika takmičenja se vratio sa zlatnom medaljom.

Prihvatio se posla nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, naslijedio je Željka Obradovića i napravio čudo.

Na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2001. godine Jugoslavija je pod vođstvom Svetislava Pešića na dominantan način uspjela da osvoji prvo mjesto. 

Koliko je naš tim bio dominantan najbolje dovori podatak da je jedino Turska u finalu pobijeđena sa manje od deset poena razlike. 

Samo godinu dana kasnije, novo veliko takmičenje i novo slavlje. Jugoslavija je sa jakom lošom atmosferom otišla na Svjetsko prvenstvo u Indijanapolis.

Nije sve počelo divno, naši košarkaši su grupu prošli uz dosta muke, a onda je uslijedilo ono što se prepričava već dvije decenije. Čuvena pobjeda u četvrtfinalu protiv Sjedinjenih Američkih Država, kao i triler finale protiv legendarne generacije Argentine.

Ovo nisu jedini uspjesi Svetislava Pešića na međunarodnoj sceni. Sa selekcijom Njemačke osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1993. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име