Borivoje Cenić
Borivoje Cenić / Twitter
Proslavljeni košarkaški trener Borivoje Cenić preminuo je u srijedu u Beogradu u 91. godini, saopšteno je iz Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Bora Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dvije godine i ujedno trenirao mlađe kategorije. Jednu sezonu igrao je za BASK, da bi se potom vratio na Crveni Krst.

Sa juniorima je osvojio državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968).

Cenić je bio prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvojio je istorijsko prvo odličje, srebro na Evropskom prvenstvu na Siciliji (1968).

Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vrijeme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slijede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd.

Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija.

Dobitnik je nagrade Sportskog saveza Beograda i nagrade za životno djelo Udruženja košarkaških trenera Srbije kao i Srebrne lopte KSS.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име