Meridianbet: Lute Olson

Iz košarkaške Arizone u petak ujutro stigla je tužna vijest. U 85. godini preminuo je legendarni trener Rubert Luter Olson, dugogodišnji strateg Vajldektsa koje je sa klupe predvodio do NCAA titule 1997. godine.

Taj šampionski prsten je samo jedno od mnogobrojnih dostignuća legendarnog stručnjaka. On je između ostalih, četiri godine podučavao i srpskog košarkaša Ivana Radenovića.

Veliki trener – kaže Radenović, bivši student čuvenog fakulteta i dodaje:

Amerika je zemlja statistike. Dovoljno je samo da pogledate silne rezultate koje smo kao fakultet postigli s njim kao trenerom i shvatite koliko je bio veliki. Ušao je u Kuću slavih 2002, pet godina prije nego što je završio neverovatnu trenersku karijeru.

Olson je koledž Arizonu podigao na nivo košarkaške velesile u NCAA ligi. Ali, Ivan ističe još nešto, daleko važnije od broja pobjeda, pehara.

Daleko veće od impozantne statistike, jeste njegov odnos prema igračima. Bio je svima nama roditeljska figura. Sjećam se prvog našeg kontakta kada sam stigao u Tuson, mlad, daleko od kuće… Nekoliko dana smo razgovarali o svemu, bez riječi o košarci. Odmah se vidjela njegova širina, ljudskost… Tokom njegovog boravka u Arizoni, u ekipi je igralo preko 100 igrača koji su dolazili iz teških socijalnih sredina. Kod svakog se potrudio da iz škole izađe, ne samo kao bolji košarkaš, već prije svega kao čovjek. Potrudio se, dao cijelog sebe, da sazrimo kao osobe, da nas pripremi na put u svijet odraslih. To nema u statistikama, već to znamo mi koji smo igrali za Arizonu – zaključuje Radenović.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име