Veljko Mršić
foto: Starsport
Veljko Mršić, selektor hrvatske košarkaške reprezentacje, govorio je o situaciju u svojoj zemlji koje se tiču reprezentacije ali i klubova.

On je naveo da su hrvatski klubovi u ogromnom finansijskom zaostatku u odnosu na konkurente.

“Naši klubovi su u finansijskom zaostatku u odnosu na regionalnu konkurenciju. Pa jedan Mornar iz Bara ima proračun kao tri naša kluba zajedno. Pa pogledajte vi samo koga je doveo Partizan, Zeka Lideja i Kevina Pantera, obojicu iz Milana. A taj Panter, koliko čujem, košta 1,2 miliona eura godišnje, a naša tri vodeća kluba, Split, Cibona i Zadar, imaju zbirni budžet od 1,5 miliona eura. Ili pak dvojica Igokeinih Amerikanaca, Klemons i Karmajkl, vrijede koliko i cijeli budžet Zadra. S porezom kao članice Evropske unije nama je teško konkurisati zemljama u okruženju koje nijesu u EU”, rekao je Veljko Mršić za “Jutarnji”.

Hrvatska nije uspjela da se plasira na Igre u Tokio, pošto je u Splitu doživjela poraze od Brazila i Njemačke, a Mršić će uprkos tome ostati na klupi ”kockastih”.

“U Hrvatskom košarkaškom savezu insistirali su da budem samo na klupi reprezentacije jer pred nama su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Biće to iscrpljujuća sezona i doći će do promjena u ekipi koja će kvalifikacije igrati. Neki igrači koji su bili jako bitni u prošlim kvalifikacijama, zbog godina ili pak statusa u svojim klubovima više neće biti na dispoziciji pa će trebati reprezentaciju pomladiti”, dodao jeVeljko Mršić.