60 godina od poraza – “Ja sam skočio po loptu i dok sam ja doskočio, oni su imali već 4:0”

5
146

Košarka je jedinstvena zato što ju je izumio jedan čovjek. Nije se razvila iz nekog drugog sporta. Tvorac košarke je Džejms Nejsmit. Opsesiji za košarkom nije odolio ni prostor bivšae SFR Jugoslavija, iako su istorijske prilike na jugoslovenskom prostoru bile dosta nepovoljne.

1960. godine u Rimu, jugoslovenski košarkaški tim prvi put učestvuje na Olimpijskim igrama. Olimpijske igre osvaja američka reprezentacija, dok jugoslovenska reprezentacija završava na šestom mjestu, što dalje znači da je uspjeh započeo.

Tada su imali priliku da vide na djelu i američki tim, tada sastavljen od momaka sa Univerziteta. Amerikanci su šokirali Jugoslovene nevjerovatnim presingom koji naši momci do tada nikad nijesu vidjeli, pa su prvi koš dali u 10. minutu kada je bilo 32:1.

Postoji i anegdota iz tog perioda.

“Ja sam skočio po loptu i dok sam ja doskočio, oni su imali već 4:0” – rekao je u šali Nemanja Neca Đurić.

Amerikanac je nadskočio Đurića i odmah poslao loptu pod koš Jugoslovena, gdje je sačekao jedan igrač i dao koš. Naši su htjeli brzo da izvedu, ali lukavi Oskar Robertson se prikrao i presjekao dodavanje i dao koš za 4:0, posle 4 sekunde igre.

Na poluvremenu je bilo 63:16 za Amerikance, a na kraju meča porazod 62poena razlike 104:42.

Ekipu Jugoslavije predvodio je Radivoj Korać koji je postigao 16 poena, isto koliko je za Amerikance dao Robertson.

Svoj vrhunac u košarci, Jugoslavija dostiže na šestom prvenstvu svijeta u Ljubljani 1970. godine. Po prvi put, trinaest reprezentacija sa svih kontinenata sastalo se izvan Latinske Amerike. Na ovom prvenstvu košarka doživljava i pravu medijsku afirmaciju jer su sve utakmice po prvi put prenošene na televiziji.

5 KOMENTARA

  1. Radivoje Korać, legenda ovoga sporta… U to vrijeme mozda i najbolji kosarkas na svijetu… moj ga je tata obožavao… Odlican tekst!!! Da se malo prisjetimo i starih legendi!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име