AL ATIJAH NAPUŠTA TOJOTU: U Dakar će sa novom ekipom

0
4
Al Atijah
Izvor: Twitter

Aktuelni šampion Dakara Naser Al Atijah će nakon što je vodio ekipu na Svjetskom prvenstvu u reliju, tri Svjetska kupa kros-kantri relija i tri Dakar relija, napuštiti Tojotu.

Trkač iz Katara najavio je svoj odlazak nakon što je po šesti put osvojio “Baja España Aragón” trku. Njegova poslednja trka biće “Desafío Ruta 40” za W2RC, koja se završava prvog septembra kada ističe njegov ugovor sa Tojotom.

Već od maja kruže glasine da je Al Atijah pregovarao sa dva tima, ali nije poznato koji su to timovi. Za to vrijeme ostavio je prostor za produženje ugovora sa Tojotom, ali ona nije došla.

Španski mediji prenijeli su da će njegov novi tim gotovo sigurno biti Prodrive u kom bi se udružio sa svojim velikim rivalom Sebastijanom Lebom.

“Osvojili smo Baja Aragon po šesti put i vodimo Svjetsko prvenstvo u reliju i jako sam srećan…” počeo je Al Atijah nakon svoje pobjede. “Ali s druge strane, tužan sam jer će Aragon biti moja posljednja Baja s Tojotom. Takav je život i želim ekipi puno sreće u budućnosti.”

On je u Tojotu stigao 2016. godine kada je i osvojio svoj prvi Svjetski kup, ali se povukao sa prvog Dakara. Od tada nikada nije završio van podijuma, a čak tri puta, 2019., 2022. i 2023. godine je bio prvi.

Ove sezone je vodeći u W2RC i FIA Svjetskom prvenstvu za kros kantri Bajas.

Uprkos svim uspjesima koje je imao sa Tojotom Al Atijah je odlučio da se priključi timu u usponu kako bi im pomogao da dođu na veći nivo. U ekipi Prodrive vozio bi automobil francuskog proizvođača – Ford, koji se nada da će svrgnuti japanski tim koji decenijama dominira u svijetu relija.