Goran Vujevic Kvisko/instagram
Goran Vujevic Kvisko/instagram
Goran Vujević – Kvisko, rođen 27. februara 1973. godine na Cetinju, naš je proslavljeni odbojkaš koji se takmičio za Jugoslaviju na Olimpijskim igrama 1996. i na Olimpijskim igrama 2000(za Srbiju i Crnu Goru na Olimpijskim igrama 2004. godine).

Godine 1996. je bio dio reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju u olimpijskom turniru. Četiri godine kasnije osvojio je zlatnu medalju sa jugoslovenskim timom na Olimpijskim igrama 2000. u 21 Sidneju.

Kvisko je bio jedan od tvoraca čuda koje su u Sidneju napravili naši nezaboravni odbojkaši. Vujević nikada tokom karijere nije igrao na snagu, iako je mogao da udari nestvarno jako.

Bio je svestran igrač, vjerovatno rekorder po broju ostvarenih poena na “blok-aut”, jer odbojkaši jako dobro znaju da je nekad nemoguće proći “kroz” blok, niti pored bloka.

“Kvisko” je savršeno umio da udari loptu baš tako da se ona od ruku rivala odbije u aut, a o lobovima preko ruku protivnika da i ne govorimo.

Youtube/ Goran Vujević

Na Igrama 2004. godine bio je član tima Srbije i Crne Gore, koji je ispao u četvrtfinalu olimpijskog turnira.

Kvisko je igrao na poziciji primača i bio je najbolji server svijeta. Poslednji tim za koji je nastupao je italijanski Sir Sejfti iz Peruđe.

Karijeru je započeo u OK Partizan, kada je imao 17 godina. Za Partizan je igrao šest sezona – od 1990/91. do 1995/96.

Sa Partizanom je osvojio prvenstvo i kup Jugoslavije u sezoni 1990/91.

Nakon toga, nastupao je za italijanske klubove Brešu i Feraru, da bi sezone 1998/99. igrao u OK Olimpijakos u Atini, gdje mu je trener bio Zoran Gajić.

Za reprezentaciju Jugoslavije počeo je da igra istovremeno kada i većina ostalih reprezentativaca njegove generacije – u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Atini 1995.

Sa reprezentacijom je osvojio dvije bronzane, srebrnu i zlatnu medalju na evropskim prvenstvima, bronzanu i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. i 2000. godine i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Youtube/ Goran Vujević
Vujevićeva karijera trajala je 25 godina i ujedno je i jedna od najvećih karijera u istoriji odbojke.

U ljeto 2015, u 43. godini, Vujević je ostavio bijele čarape, patike, šorts i majicu i obukao odijelo namijenjeno direktoru.

Dres reprezentacije naše zemlje nosio je deset godina, od 1996. do 2006. godine, kada je odlučio da prekine internacionalnu karijeru posle raspada Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

kvisko
Instagram/ Goran Vujević

Evropsko prvenstvo “Kvisko” je osvojio u Ostravi, 2001. godine, a ima i bronzu sa EP 2005. kada smo organizovali finalni turnir zajedno sa Italijanima.

Vujevića, koji je oženio Italijanku Frančesku, u oktobru 2013. godine zadesila je velika tragedija. Tada je njegov stariji sin Stefan preminuo od posledica srčanog udara u petoj godini.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име