Mladen Božović
Mladen Božović je bivši crnogorski fudbalski golman, rođen u tadašnjem Titogradu 1. avgusta 1984. godine.

Tokom karijere je nastupao za podgoričke klubove FK Budućnost, Fk Mladost i Fk Kom, beogradski Partizan na čijem je golu upisao najviše službenih nastupa, nastupao je i za mađarski Videoton, ruski klub Tom Tomks, Himik Dzeržinsk, nakon čega se vratio u Crnu Goru u FK Zeta, da bi karijeru završio u grčkom klubu Larisa.

Prve fudbalske korake je napravio u FK Zabjelo iz podgorice, a fudbalom je počeo da se bavi sa devet godine. Kao 19-godišnjak je proveo pola sezone u Budućnosti iz Dobanovaca da bi 2003. godine potpisao prvi profesionalni ugovor sa FK Budućnost gdje je proveo četiri godine i upisao 57 nastupa.

Dok je bio pod ugovorom sa podgoričkim klubom proveo je neko vrijeme na pozajmicama u FK Mladost i FK kom za koje je ukupno nastupio 38 puta.

Iz ovog perioda važno je izdvojiti možda i najbolju formu Mladena Božovića ikad, 2006. godine, u premijernoj sezoni Crnogorske Fudbalske lige nastupao je za Budućnost, a drži rekord od 795 minuta bez primljenog gola. FK Budućnost je iste sezone primila samo 12 golova u čitavoj sezoni što je rekord najboljeg defanzivnog učinka do danas, ali uprkos tome nije osvojila titulu.

Nakon te sezone Mladen Božović je proveo još pola godine u podgoričkom klubu da bi na polusezoni u januaru 2008. godine potpisao ugovor sa FK Partizan na četiri godine.

Za beogradski klub je upisao najviše službenih nastupa u karijeri(68) i vrlo brzo se nametnuo kao prvi golma. Iste sezone Mladen Božović sa Partizanom osvaja duplu krunu. Naredne sezone Mladen Božović opet osvaja duplu krunu sa Partizanom, a nevjerovatan podatak je da je odigao svaku utakmicu u svim prvenstvima na golu Partizana po čitavih 90 minuta a iste sezone uvršten je u idealni tim Superlige Srbije.

Mladen Božović

Mladen Božović je oborio rekord Ivice Kralja po broju minuta bez primljenog gola (840) i postavio rekord u srpskom fudbalu sa 916 minuta bet primljenog gola. Sa Partizanom je osvojjio i treću uzastopnu titulu prvaka države a ugovor nije do kraja odradio u partizanu jer je 2010. godine prešao u mađarski Videoton.

U svojoj debitantskoj sezoni u mađarskom Videotonu Mladen Božović osvaja titulu prvaka države, ujedno i istorijsku, prvu titulu u istoriji kluba. Mladen Božović je proveo tri sezone na golu mađarskog kluba a osim istorijske titule osvojio je i dva Superkupa mađarske i jedan Liga kup.

Mladen Božović

Nakon epizode u mađarskoj prelazi u ruski klum Tom iz Tomska za koji je upisao sedam nastupa nakon čega je ruski klub ispao u niži rang nakon čega je Božović pozajmljen drugoligašu Himiku iz Dzeržinska za koji je nastupio na devet utakmica, nakon čega je vraćen u Tom gdje je ubilježio još jedan nastup.

Nakon nastupa u ruskoj fudbalskoj ligi vratio se crnogorskom fudbalu i potpisao za FK Zeta u kom je proveo sezonu i po, a za to vrijeme je branio gol Zete 48 puta da bi 2017. godine potpisao za grčki klub Larisa gdje je 2018. godine završio profesionalnu fudbalsku karijeru.

Mladen Božović je branio i za boje nacionalnog tima. Za reprezentaciju Crne Gore je prvi put nastupio 2007. godine a poslednji nastup za reprezentaciju Crne Gore upisao je deset godina kasnije, 2017 godine na kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Rusiji. Za nacionalni tim je nastupio ukupno 48 puta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име