Simon Vukčević
Simon Vukčević je profesionalni crnogorski fudbaler rođen u Titogradu 29. januara 1986. godine, igrao je na poziciji napadača a od 2018. godine je odlučio da prestane da se profesinalno bavi fudbalom.

Simon Vukčević je kao mladić igrao za FK Zabjelo i upravo na Zabjelu je naučio prve fudbalske korake, odatle je nastavio da trenira u mlađim kategorijama FK Budućnost da bi u podgoričkom klubu bio vrlo brzo primijećen od strane skauta iz beogradskog Partizana pa je sa samo 16. godina stigao u beogradski klub.

Pametan je to bio izbor tada mladog Vukčevića, Partizan je važio a važi i dalje za klub sa jednim od najboljh fudbalskih škola u evropi. Dvije godine je Simon Vukčević proveo u kadetskom i omladinskom sastavu Partizana, nakon čega se izborio za mjesto u prvom timu.

Za Partizan je ukupno nastupio 52 puta i 13 puta tresao mrežu, a najbolju sezonu u crno-bijelom dresu odigrao je sezone 2004/5 dok naredne sezone nije igrao kao prošle, a bio je dosta kritikovan i označavan kao sebičan igrač, što nije bio problem dok je postizao golove već kad je nastupila slaba realizacija.

Među partizanovcima je sigurno upamćen ostao i po broju 1 na dresu koji je nosio dok je nastupao za Beogradski klub. A sa Partizanom je osvojio prvenstvo Savezne Republike Jugoslavije sezone 2002/2003 kao i prvu ligu Srbije i Crne Gore sezone 2003/2004.

Simon Vukčević
Simon Vukčević u dresu partizana sa prepoznatljivim brojem 1 na leđima.

Simon Vukčević uprkos lošijoj sezoni i kritikama u Partizanu prelazi u Ruski Saturn, što je ruski klub koštalo 7 miliona eura. U Rusiji se Simon nije najbolje snašao, na kraju sezone je čak i prebačen u rezervni tim, a kritike na njegov račun nisu izostale ni u Rusiji.

Naime, trener Saturna je javno kritikovao Simona Vukčevića zbog, kako je izjavljivao, lošeg ponašanja i zalaganja na treninzima kao i lošim manirima. Te sezone je Saturn završio na 11 mjestu Ruske lige, a Simon Vukčević je izjavio da žali što je prešao u Saturn i da bi volio da pređe u klub koji ima veće ambicije.

Naredne sezone je ostao u Saturnu, konačno dobio svoju šansu i postigao prvi i ispotaviće se jedini gol u ruskom klubu jer je nedugo za tim izgubio mjesto u prvom timu. Za ruski klub Saturn je upisao 28. nastupa.

Saturn je 2007. godine dogovorio transfer sa Sportingom iz Lisabona i Simon prelazi u portugalski klub. Prvo je trebao preći za 4 miliona eura, ali nakon što je Spartak u kupoprodajnom ugovoru postavio uslov koji je bio 20% od sledeće prodaje igrača ta cijena je pala na 2 miliona eura i podjelu od idućeg transfera Vukčevića.

Simon Vukčević
Vukčević u dresu Sportinga iz Lisabona.

U Sportingu je proveo 4 sezone, nastupio na 77 utakmica i postigao ukupno 13 golova.

Nakon epizode u Portugalu Simon Vukčević se seli u englesku, potpisuje za Blekbern Roverse a iste sezone su ispali iz lige. Simon je za engleski klub u 16 nastupa postigao samo jedan gol.

Nakon razolaravajuće sezone u engleskoj, Simon je našao novi klub u Ukrajini, potpisao za klub Karpati Lavov da bi u ljetnjem prelaznom roku 2013. godine napustio Ukrajinu i vratio se u srpski fudbal ali ovaj put u dresu Vojvodine za koju je nastupio na 10 utakmica.

Posle šest mjeseci provedenih u Vojvodini, Simon Vukčević ponovo napušta srpski fudbal i prelazi u Grčki klub Levadijakos gdje je proveo čitavu sezonu i u 30 nastupa upisao dva gola.

Jasno je bilo da Simonova karijera ide silaznom putanjom, uprkos ome on potpisuje za Kiparski klub Enosis Neon Paralimni, nakon čega se ponovo vraća u Portugal gdje je za Sporting upisao najviše nastupa od svih klubova za koje je igrao. Ovog puta je potpisao za portugalskog prvoligaša Čaves ali ni tu nije napravio značajnije rezultate.

Tada već po malo zaboravljeni Simon Vukčević se vraća u rodnu Podgoricu, potpisuje za FK Budućnost odakle ga je primijetio Partizan i odakle je krenuo svoju ozbiljniju fudbalsku karijeru, ali uprkos prvobitnoj želji da oživi karijeru u podgoričkom klubu odlučuje da okači kopačke o klin u martu 2018. godine i završava svoju fudbalsku karijeru.

Što se reprezentativne karijere tiče Simon Vukčević je kao tek punoljetan mladić dobio poziv mlade reprezentacije tadašnje Srbije i Crne Gore čiji je selektor bio Vladimir Petrović Pižon, a sa tom ekipom je predstavljao reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 2004. godine u Njemačkoj.

Na tom takmičenju stigli su čak do finala gdje su poraženi od Italije. Za U21 reprezentaciju je upisao 8. nastupa i postigao 1. gol. Nastupao je za Srbiju i Crnu Goru i u reprezentaciji do 23 godine, kao i u prvom timu reprezentacije Srbije i Crne gore. Za crnogorsku reprezentaciju upisao je 45 nastupa uz dva postignuta gola.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име