gsp
Ako bi pitali GSP-a ko je njegov GOAT u MMA-ju odgovor bi mnoge današnje fanove ovog sporta iznenadio, ali George ima detaljan odgovor za sve koji misle da nije u pravu.

GSP kao GOAT-a vidi legendarnog borca Royce Graiceja, slavnog brazilca i jednog od najuticajnijih boraca u istoriji MMA-ja. Royce Gracie je takođe legendarni majstoj džiu-džice kao i osvajač UFC 1, UFC 2 i UFC 4 turnira.

George St-Pierre je svom objašnjenju izbora istakao da u izboru GOAT-a treba uzeti u obzir više faktora pa ponudio nekoliko različitih odgovora.

“Što znači biti najbolji svih vremena? Ako pričamo o upoređivanju svakog sportiste, ako gledamo razdoblje u kojem su se takmičili i tokom kojeg su bili najdominantniji, ako gledamo ko je postigao najviše toga, onda je za mene to Royce Gracie. Ako je pak riječ o najsnažnijem liku, onom koji bi da ih sve stavite u kavez izašao iz njega živ, onda mislim da bi to možda bio Fedor Emelianenko iz najboljih dana.

Ako ćemo pričati o borcu raskošnih vještina, nekome ko je izvodio lude stvari kakve viđate samo u filmovima, onda bi to mogao biti Anderson Silva ili Vitor Belfort. Ako pričamo o najkompletnijem borcu, onda bih rekao da je to možda Demetrious Johnson. Ako me pitate ko je lik koji se suočio sa najviše poteškoća, onda bi to možda bio Jon Jones. Koga god navedete, to je subjektivan izbor, to je mišljenje”, rekao je GSP u intervjuu za službenu UFC-ovu stranicu.

Slavni Kanađanin skromno je izostavio svoje ime, a u nastavku je dodao da zbog evolucije MMA-a kao sporta oni najbolji u istoriji tek dolaze.

“Postoji puno likova koje iz razno raznih razloga možete smatrati GOAT-om, ali ja stvarno vjerujem da taj ne postoji. Jer ako ćemo pričati o tome tko je najbolji, mislim da najbolji još nije ni rođen. Royce Gracie, koliko god veličanstven bio, a bio je najbolji i postigao je stvari kakve dan danas nisu ponovljene… Stavite li njega u kavez protiv današnje konkurencije, on se ne bi dobro proveo. Zašto? Jer se sport jednostavno promijenio, a i tehnologija je postala bolja.

Sjećam se kad sam htio naučiti jiu-jitsu, trebao sam se voziti do New Yorka i prisustvovati treningu kako bih naučio polugu na ruci ili gušenje, a sada to možete napraviti u dva minuta tako što ćete na internetu gledati lika koji živi u nekoj drugoj državi. Tehnologija poboljšava performanse. Najbolji primjer su sportovi u kojima je moguće mjeriti određene stvari. Primjera radi, u sprintu. Usain Bolt je najbrži čovjek ikada i to znamo jer imamo dokaze. Ista je stvar i u svim onim olimpijskim sportovima koje možete mjeriti. Međutim, mjerenje nije moguće u borbama jer se radi o okršaju dvojice boraca i nema tog instrumenta kojim biste to upoređivali.”, rekao je GSP.

U nastavku razgovora GSP je još jednom dodao da će u budućnosti borci biti još bolji, ali da on ostaje pri svom izboru iz nekoliko razloga.

“Uvijek će doći novi borci koji su bolji i koji će rušiti rekorde, ali mislim da nikad ne smijemo zaboraviti ko je prvi utabao put. Tada nije bilo težinskih kategorija, borili su se tri puta u jednoj noći, postojali su udarci glavom i lude stvari koje ste tada mogli izvoditi… Zato je za mene Royce Gracie broj 1, on je moj najdraži borac i GOAT“, zaključio je legendarni GSP.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име