Rvač Navid Afkari
Izvor: Twitter - Navid Afkari
Navid Afkari (27) osuđen je na smrtnu kaznu u Iranu zbog učestvovanja u protestima 2018. godine koji su bili protiv Vlade i navodnog ubistva Hasana Torkamana. Rvač je pogubljen u subotu ujutru u zatvoru Abel-Abad u Širazu. 

Dvojica braće iranskog rvača takođe su učestvovala u protestima i dobili su dugotrajne kazne zatvora. Vahid i Habib će zbog zločina u vidu saučesništva provesi 54 odnosno 27 godina iza zatvorskih rešetaka.

Afkari je priznao zločin jer je navodno mučen raznim metodama mučenja. Porodica mladog rvača tvrdi da je on nevin i da nikada ne bi učinio tako nešto, dok njegov advokat tvrdi da ne postoje validni dokazi da je njegov klijent počinio bilo kakav zločin.

A na sve ovo je reagovao i vlasnik UFC, Dana Vajt. Vajt se obratio američkom predsjedniku Donaldu Trampu kako bi pokušao da spasi Navidov život.

Pozivanje Trampa je jedino čega sam mogao da se sjetim kako bismo spasili Navida“, rekao je Vajt.

A Tramp nije bio lijen pa je u najkraćem roku odgovorio na svom Twitter profilu:

Čuo sam da iranske vlasti žele da pogube rvačku zvijezdu, 27-godišnjeg Navida Afkaraija, čiji je jedini prekršaj bilo učestvovanje u antivladinim demonstracijama. To je bio protest protiv katastrofalne ekonomske situacije i inflacije u zemlji”

A na ovu temu se oglasila i Međunarodna unija sportista, koja broji 85.000 članova. Unija je zatražila da se Iran isključi iz svih međunarodnih sportskih takmičenja.

“Navid je bio jedan od hiljadu građana, koji je su izražavali svoje nezadovoljstvo stanjem u državi. Označen je kao meta, jer su vlasti htjele da kroz primjer popularnog sportiste pokažu šta može da se desi svakome ko se usudi da iskaže drugačije mišljenje od zvaničnog”, napisano je u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Sta? Nego. Pokusavam da kao napisem nesto pametno, ali u soku sam. A i iskreno zakoni su razliciti svuda, mi ovo kod nas nemamo, smrtna kazna? Cak i za najgori zlocin poput aj da navedem silovanja pa pocinioc prodje olako nazalost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име