Srpski rvači
Izvor: Instagran

Srpski rvači na kvalifikacijama u Budimpešti napadaju Olimpijske norme.

U Budimpešti se od 18. do 21. marta održava Evropski kvalifikacioni turnir na kojem će 36 rvača obezbijediti norme za Olimpijske igre u Tokiju.

Na konto odličnih rezultata na Svjetskom prvenstvu u Kazahstanu 2019. godine i osvojenim bronzanim medaljama, Srbija već ima dvojicu rvača koji su stekli pravo učešća u Tokiju u grčko-rimskom stilu. To su Mikheil Kadžaja u kategoriji do 97 kilograma i Mate Nemeš do 67 kilograma.

Na Igrama u Tokiju, za Srbiju, takođe će nastupiti i Stevan Mićić u kategoriji do 57 kilograma slobodnim stilom koji je u Kazahstanu osvojio odlično peto mjesto.

Poslednji dio priprema srpski rvači obavili su u Zrenjaninu, odakle su otputovali u glavni grad Mađarske.

U timu Srbije se nalaze trojica rvača. U kategoriji do 77 kg nastupiće Viktor Nemeš, do 87 kg Zura Dautašhvili i do 130 kg Boban Živanović. Delegaciju će upotpuniti glavni trener Stojan i treneri Sreten Damjanović i Vojisav Trajković.

Učinkom reprezentativaca je zadovoljan i selektor Dr Milorad Dokmanac. Nada se da bi iz Mađarske srpsko rvanje moglo da se vrati sa još dvije olimpijske norme i dodaje:

“Sve pripreme su prošle dobro. Uglavnom smo bili u Mađarskoj i Bugarskoj zbog odgovarajućih sparing partnera. Sve trening borbe su protekle odlično. Najviše očekujemo od Viktora i Zure. Kod Viktora neće biti Romana Vlasova, dvostrukog olimpijskog šampiona. Ali to ništa ne znači, jer će u kategoriji do 77 kg biti osmorica izuzetnih rvača, osvajača svetskih i evropskih medalja. Biće gusto, ali očekujemo da uz dobar žrijeb i rvanje Viktor obezbijedi plasman u finale, samim tim i normu.”

Gruzin Zura Dautašhvili je potvrdio odličnu formu na nedavnom Svjetskom kupu u Beogradu na kojem je kao i Viktor Nemeš osvojio bronzanu medalju.

“Zura je u prošlosti nastupao u kategoriji do 82 kg za Gruziju. U ove dvije godine smo radili da povećanju mišićne mase. Stigao je do 90 kg i spreman je za tu kategoriju. U kontrolnim borbama je pokazao izuzetan kvalitet, da se vraća u formu. Ipak je on dvostruki evropski prvak, mada je to bilo prije četiri-pet godina. Od njega se isto očekuje da po kvalitetu bude blizu norme. Ako bi uspjeli da osvojimo četiri norme, plus Mićićevu koju već imamo, to bi bio izuzetan kapital pred Olimpijske igre, što bi nam garantovalo mirniji i bezbrižniji odlazak u Japan.”

Boban Živanović ima 24 godine i prema mišljenju Dokmanca nastup u Budimpešti će mu poslužiti za sticanje dragocjenog iskustva.

“Mi odavno, još od odlaska Refika Memiševića nismo stvorili pravog teškaša. Ne opterećujemo ga da mora da se bori za normu, relativno je mlad za tu kategoriju. Boriće se, pa ako bude prilike, ko zna. On svakog rvača može da baci i pobijedi.”

Dokmanac posebno ističe da su srpski rvači, kao nikad do sada imali idealne uslove za trening ponajviše zaslugom Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име