Dejan Vukčević za Meridian Sport: Odnos Ministarstva sporta prema džiu-džici nije dobar, imamo potencijale za vrhunske rezultate

1
409
Dejan Vukčević
Foto: Privatna arhiva
Dejan Vukčevič predvodio je takmičare džiu-džicu kluba Feniks iz Podgorice na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, gdje su osvojene četiri medalje – po dvije srebrne i bronzane. Vukčević u razgovoru za Meridian Sport ističiče da, s obzirom na konkurenciju, mora biti zadovoljan rezultatom.

“S obzirom na to da je na ovom Svjetskom prvenstvu učestvovalo 2.000 takmičara iz 75 država, a da se jedna “mala” Crna Gora našla na 13. mjestu u generalnom plasmanu, sa 13 osvojenh medalja, svakako da moramo biti zadovoljni postignutim rezultatom. Osim što je bilo najbrojnije, ovo takmičenje je bilo izuzeno naporno i izazovno za sve nas. Da bi se osvojila medalja bile su neophodne najmanje četiri pobjede. Mislim da to dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja”, govori Vukčević za naš portal.

Godinama najdominantniji crnogorski takmičar u ovom sportu i osvajač brojnih medalja polako je ušao u trenerske vode, a već na startu trenerske karijere pokazao je da se jednako dobro snalazi u ulozi trenera.

“Dugi niz godina se takmičim, a uporedo se bavim i trenerskim poslom, rekao bih dosta uspješno. Na ovom prvenstvu smo, kao klub, osvojili pet medalja, dok smo na prethodnom Evropskom prvenstvu uspjeli da osvojimo četiri zlatne medalje i to su rezultati sa kojima se malo koji klub u Crnoj Gori može pohvaliti”, dodaje on.

DEJAN
Foto: Privatna arhiva

Vukčević je praktično sve što je moglo da se osvoji u džiu-džici i osvojio, a kako kaže, motivaciju je pronalazio u svojoj porodici.

“Od svoje desete godine sam počeo da se bavim sportom, a uporedo sam se takmičio u džudou i džiu-džici, takođe, dosta uspješno. Trostruki sam osvajač evropskog i svjetskog zlata, a osvojio sam i medalje na Svjetskim igrama. Dvije godine u nizu bio sam najbolji sprotista Podgorice i svakako da su to priznanja za ponos. Sve ove godine, najveću motivaciju sam nalazio u svojoj porodici. Kako je porodica postajala brojnija, tako sam imao sve više motiva za dokazivanjem”, dodaje on.

Višestruki osvajač evropskih i svjetskih medalja navodi kako nije sve sjajno u ovom sportu, navodeći primjer lošeg odnosa Ministarstva sporta prema sportistima koji se bave džiu-džicom.

“Moram priznati da nijesam zadovoljan odnosom Ministarstva sporta. U moru primjera, navešću posljednji, zbog kojeg nijesam učestvovao kao takmičar na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Naime, Ministarstvo sporta mi nije isplatilo nagrade za dvije osvojene medalje – srebnu medalju sa Svjetskog prvenstva minule godine i zlatnu sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Izraelu. Razlog je, kako su naveli, nedostatak sredstava u budžetu, što se prvi put dešava od osnivanja Uprave za sport i mlade, odnosno Ministarstva”, govori nam Vukčević koji dodaje da je takav odnos Ministarstva sporta i mladih veoma loš primjer za sportiste koji stasavaju i koji će u budućnosti predstavljati Crnu Goru na najvećim takmičenjima.

“Zasta mislim da to nije dobar pirmjer mladim sportistima koji tek treba da stasavaju i koji će u budućnosti da se bore za svoju zemlju. Nije korektno da sportisti koji ostvaruju rezultate i donose medalje ne budu uvaženi od strane institucija i isti ne budu adekvatno nagrađeni za vrhunske rezultate. Takav odnos nije dobar za budućnost borilačkih sportova u Crnoj Gori. Svi mi koji predstavljamo Crnu Goru, borimo se srcem i smatram da zaslužujemo da nam se država oduži i vrednuje sav naš trud”, opominje on.

DEJAN
Foto: Privatna arhiva

Vukčević ističe da ne brine za budućnost ovog sporta u Crnoj Gori, s obzirom da je na svim takmičenjima potencijal i kvalitet potvrđen.

“Iako je, kao i svim sportivima, baza mala imamo puno potencijala u borilačkim sportovima. To smo pokazali na svim ovim takmičenjima, tako da sam siguran da ćemo i u budućnosti imati najbolje rezultate.”

Nakon dugog niza godina u kojima je, kao takmičar, donosio brojne medalje za raznih takmičenja, Vukčevič zaključuje da će se u budućnosti u potpunosti predati trenerskom pozivu.

“Planiran da se u nastavku posvetim samo trenerskom pozivu. Zanimljiv je podatak da, iako nijesam učestovao na Svjetskom prvenstvu, zauzimam prvo mjesto na svjetskoj rang listi i imam bodove za “Combat games”, koje se održavaju narednog ljeta u Saudijskoj Arabiji. Ipak, zbog gore pomenutih razloga vjerovatno neću učestvovati na tom takmičenju, već ću se samo posvetiti trenerskom pozivu. U klubu imamo pregršt mladih sportista koji već prave vrhunske rezultate, što je najbitnije u svemu”, zaključio je za Meridian Sport Dejan Vukčević.

DEJAN
Foto: Privatna arhiva

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име