“Đuzepe Meaca” odlazi u istoriju

6
101
Čuveni stadion “Đuzepe Meaca”, odnosno San Siro u Milanu biće srušen. Fudbalski klubovi Inter i Milan imaju namjeru da naprave novi stadion zs svoje potrebe i nakon njegove izgradnje, “Đuzepe Meaca” više neće imati funciju.

Italijansko ministarstvo kulture donijelo je zaključak da stadion ne predstavlja kulturološku vrijednost i da ne postoji osnov za zabranu rušenja. Stadion je izgrađen prije II Svjetskog rata, 1926. godine i od tada je više puta renoviran, poslednji put 2016.

Sadašnje ime dobio je 1979. godine u čast legendarnom italijanskom fudbaleru, preminulom te godine, koji je u karijeri igrao za oba milanska kluba. Đuzepe Meaca ostao je upamćen kao jedan od najboljih napadača na svijetu, u periodu između dva rata.

Na stadionu, čiji je kapacitet 75.923 sjedišta, odigrani su brojni mečevi koji su ušli u istoriju fudbalske igre. Gledaoci su imali priliku da vide svjetska i evropska prvenstva, kao i četiri finala Lige šampiona.

Za mjesto nove kuće fudbala millanskih klubova obezbijeđeno je zemljište udaljeno stotinjak metara od sadašnjeg stadiona. Predviđeno je da kapacitet novog sportskog kompleksa bude 60.000 mjesta. U izgradnju novog stadiona biće uloženo 1,2 milijarde eura.

Fudbalski klubovi Inter i Milan nisu jedini koji dijele stadion. U Italiji pored milanskih klubova to čine, između ostalih, Roma i Lacio, Sampdorija i Đenova.

6 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име