EHF: ALTERNATIVNI DATUMI ZA NASTAVAK SEZONE!

4
76
U EHF-u ne vide da se takmičenja organizuju u aprilu i maju, a prvi mečevi mogli bi da se nastave u prvoj nedjelji juna.

Globalno širenje koronavirusa bacilo je sjenku sumnje na budućnost evropske rukometne sezone 2019/20.
S obzirom na situaciju, Evropska rukometna federacija preuzela je odgovornost kao upravljačko tijelo evropskog rukometa i predstavila takmičarski plan za potencijalni početak evropske rukometne sezone.

Iako je za sada još sve čisto teoretski, predviđa se da će se mečevi nastaviti početkom juna 2020. godine.

Trenutna situacija onemogućava igranje bilo kakvih rukometnih takmičenja narednih nedelja. To je van svake mogućnosti razmišljanja. Međutim, postoje dobri razlozi za razvoj alternativnih scenarija. To je ono na čemu radimo – kazao je predsjednik EHF Mihael Viderer.

Mi smo potpuno svjesni da primjena ovog scenarija zavisi od razvoja situacije oko koronavirusa i odgovarajućih vladinih odluka. EHF će biti krajnje fleksibilan i spreman za prilagođavanje ukoliko postane neophodno. Pored ovoga, postoji svijest o izazovima koji ćemo morati prevazići u bliskoj saradnji sa svim zainteresovanim stranama. Ni na koji način ne želi da stvori utisak da želi da progura raspored takmičenja. Naprotiv, moramo osigurati da će nakon krize biti sportska situacija jasna i da će se istovremeno razviti plan koji bi mogao biti potencijalno uveden u slučaju poboljšanja situacije – rekao je prvi čovjek EHF.

Za svaku nedjelju plan takmičenja, takođe uključuje posljednji datum do koga EHF može otkazati utakmice. Plan, takođe, uključuje procedure za dalje kvalifikacije na osnovu sportskih rezultata postignutih u rundi koje su već završene. Uključujući unutrašnju koordinaciju sa Profesionalnim rukometnim odborom i Ženskim rukometnim odborom, sljedeći pregled je danas predstavio i potvrdio Izvršni odbor EHF-a na vanrednom sastanku, organizovanom kao video konferencija.

Sažetak odluka Izvršnog odbora EHF-a je da se mečevi igraju samo ako se obezbijedi sigurno okruženje za sve koji su uključeni. Ako se runde ne mogu igrati i ako se utakmice ponište, rezultati iz već odigranih rundi računaju se za dalje kvalifikacije nakon potvrde EHF-a U aprilu i maju neće se igrati takmičenja organizovana pod okriljem evropske rukometne federacije.

Finala LŠ za žene i muškarce i ostala klupska takmičenja biće prebačeni na alternativne datume u avgustu i septembru 2020. godine.

Izvršni odbor potvrdio je novi plan takmičenja koji sadrži potencijalni raspored od 3. juna do 5. jula, uključujući runde kvalifikacija za muška i ženska takmičenja. Dat je mandat da u skladu sa tim se prilagodi rukometni kalendar i prati razvoj međunarodne sportske scene.

Pregled finalnih turnira:

Završni turnir LŠ za žene u Budimpešti zakazan za 9. i 10. maj, biće preseljen na alternativni datum, 5. i 6. septembar 2020. godine.
Finale Kupa EHF za muškarce u Berlinu, zakazan za 23. i 24. maj , biće pomjeren za 29. i 30. avgusta 2020. godine.
Završni turnir LŠ za muškaraca u Kelnu, zakazan za 30. i 31. maj, biće pomjeren za 22. i 23. avgust 2020. godine. Muški 20. EHF EURO 2020 – od 2. do 12. jula u Austriji i Italiji, kao i odgovarajuće muško 20 EHF prvenstvo u Bosni i Hercegovini i Letoniji biće odloženo za period od 13. do 23. avgusta, paralelno sa muškim 18 EHF.

EURO u Sloveniji i 18 EHF šampionata za muškarce u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometašica (sve četiri utakmice) igraće se u jednoj zemlji – kao turnir. Crna Gora igraće dva puta sa Mađarskom po jednom sa Litvanijom i Italijom.
Pomjeren je baraž za SP muškaraca u Egiptu (od 29. juna do 5. jula).

4 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име