Hamilton

Vozač Mercedesa Luis Hamilton ponovo je komentarisao temu rasizma u svijetu sporta.

Nakon izgubljenog finala Evropskog prvenstva od Italije, mnogi reprezentativci Engleske su se našli na meti rasističkih napada. Svoju reakciju odmah je pokazao sedmostruki prvak Formule 1, Luis Hamilton.

Naravno mete napada bili su fudbaleri koji su promašili penale u finalu EURA. Igrom slučaja sva trojca su crne puti, i to je bio jedan od razloga zašto su bili izloženi uvrjedama. Luis Hamilton je imao šta da kaže na tu temu na svom Instagram nalogu.

– Toliko toga mi je prolazilo kroz glavu dok sam gledao poslednje trenutke utakmice. S jedne strane, bio sam toliko ponosan na to koliko smo daleko stigli, na to što smo u finalu, sa toliko raznolikim timom, to je ogromno dostignuće na koje bi svi trebalo da budemo ponosni. Međutim, kada su igrači izašli da šutiraju penale, zabrinuo sam se. Pritisak prije šuta ima svaki sportista, ali kada ste manjina koja predstavlja vašu zemlju, onda je to još dublje iskustvo – počeo je Hamilton, pa potom odmah nastavio:

– Uspjeh bi nam donio osjećaj duple pobjede, ali i svaki promašaj, neuspjeh je bio kao dupli neuspjeh, kada se udruži sa rasističkim zlostavljanjem. Toliko sam želio tu pobjedu, kao i svi vi, ali za mene je to bilo mnogo više od osvajanja Evropskog prvenstva, to je bila mnogo šira slika. Međutim, odvratno ponašanje nekolicine pokazuje koliko još posla treba obaviti. Nadam se da će ovo pokrenuti debatu u vezi sa prihvatanjem. Moramo da radimo na društvu koje ne zahtjeva da crni igrači dokazuju svoju vrijednost ili mjesto u društvu samo pobjedom. Konačno, svi bi u engleskom timu trebalo da budu toliko ponosni na svoja dostignuća i na to kako su nas predstavljali.

Naravno kao jednog od glavnih krivaca za poraz od Italijana, neki navijači Engleske vide selektora Gereta Sautgjta upravo zbog izbora igrača koji će da izvedu penale.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име