HAS FORMULA 1 TIM: Novi šef tima, Magnusen i Hulkenberg spremni da iznenade naizled agresivnim bolidom!

Sezona šampionata Formule 1 zvanično počinje trkom za Veliku nagradu Saudijske Arabije drugog marta, a ekipa Meridian Sporta februar će posvetiti analizi svih timova, kako bi se zajedno što bolje pripremili za ono što nas čeka 2024. godine u ovom sportu.

Prva ekipa koju smo izabrali jeste ona koja je i prva predstavila svoj novi bolid za novu sezonu, a u pitanju je Has – ekipa nastala u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Genea Hasa.

RAZVOJ HASA U ŠAMPIONATU FORMULE 1

Gene Has stvorio je ekipu 2014. godine, a kao prvu ideju imao je učešće u američkom F1 projektu, ali nije im uspjela.

Nakon što se 2014. raspala Marusija, oni su kupili njihovu imovinu na aukciji kako bi im bila baza za operacije koje planiraju za Formulu 1, u kojoj se priključio 2016. kao prvi američki tim koji je poslao prijavu tom šampionatu ikada.

Ajao Komacu

No, ipak su glavne djelove za bolid morali da potraže u Evropi kako bi imali dovoljno kvalitetan bolid koji bi mogao da parira već ustaljenim timovima u šampionatu.

Pogonsku jedinicu, odnosno motor, zatražili su od Ferarija, a italijanski tim je pristao na saradnju koja je naišla na različite reakcije u padoku, pošto su manji timovi bili zabrinuti za bliski odnos italijana i amerikanaca.

Kao prve predstavnike svog tima izabrali su Romaina Grosjeana i Estebana Gutiereza, a debitantsku sezonu završili su na osmoj poziciji u šampionatu konstruktora.

Ajao Komacu

Naredne godine je na mjesto Gutiereza stigao Kevin Magnusen, ali ni njih dvojica nisu mogli ništa bolje da završe sezonu.

Najbolji plasman u šampionatu kao ekipa napravili su 2018. godine kada su bili peti.

NIKO HULKENBER I KEVIN MAGNUSEN

Has je prilično izbirljiv kada dovodi vozače u svoj tim, ali je bio siguran kada je poželio Nika Hulkenberga i Kevina Magnusena u svoj tim.

Kevin Magnusen stigao je u Has još 2017. godine, kada je vozio u društvu sa Romainom Grosjeanom, koji je u timu ostao do 2020. godine kada je imao stravičan udes u Bahreinu u kom mu se bolid u sudaru sa Kijatovim Alfa Taurijem prepolovio i zapalio, a Francuz je iz njega izašao u plamenu.

Godine 2018. Magnusen je odvezao Hasov najbrži krug ikada i to u Singapuru, a ta godina im je bila najbolja od kada su stigli u šampionat 2016. godine.

I Magnusen i Grosjean napustili su Has na kraju 2020. godine kada su ih zamijenili Mik Šumaher i Nikita Mazepin, ali se zbog neuspješne sezone Magnusen ponovo vratio u tim.

Niko Hulkenberg zamijenio je mladog Šumahera 2023. godine, kada su on i Magnusen krenuli u lov na bodove kako bi se domogli što bolje pozicije u šampionatu konstruktora, ali su iste osvojili samo pet puta…

Hulkenbergovo sedmo mjesto u Australiji bio im je najbolji plasman prošle sezone, dok je Magnusenova najbolja pozicija bila deseta kojih je ukupno imao tri u sezonu (u Saudijskoj Arabiji, Singapuru i Majamiju) za ukupno 3 boda.

To znači da su u 2023. godini zaradili ukupno 12 bodova, za posljednje mjesto u šampionatu konstruktora.

Kvalitet i jednog i drugog vozača je neupitan, a Magnusen je svoj pokazao još u debiju za Meklaren kada je 2014. godine u Australiji postao prvi Danas koji se domogao podijuma u Formuli 1.

Hulkenberg je izuzetno mentalno snažan vozač, a gotovo uvijek je u sredini karavana. Svoju reputaciju na viši nivo podigao je kada je 2015. sa Poršeom osvojio 24h Le Mansa, na koji je tada debitovao.

HAS VF-24 BOLID

Američka ekipa prva je predstavila svoj VF-24 bolid za novu sezonu i to još u januaru.

Već na prvi pogled bolida vidi se razlika.

Oblije ivice bolida i većinski crna boja koja proizilazi iz želje timova da ne farbaju bolid kako bi mu smanjili kilažu i time dobili na vremenu na Hasu je vidljiva.

Osim te promjene dogodile su se i one mnogo značajnije. Prednje krilo postalo je teže, ali i izdignutije i oblikovanije sa bočnih strana.

To znači da je, kao i na većini bolida, i na ovom područje hladnjaka pomjereno u središnjem dijelu automobila.

Ova promjena slična je onima koje su napravili Meklaren, Alfa Romeo, Alfa Tauri i Alpina prošle sezone, a sve po uzoru na Red Bul.

Bočna dna bolida vizuelno su ažurirana pod uticajem Ferarija, koji im daje pogonsku jedinicu i mjenjač, koje ostaju naprijed.

Nas u ovom trenutku više zanima šta se dešava ispod savršeno crno-bijelo-crvene liverije.

Ajao Komacu

Činjenica je da Has nije predstavio mnogo promjena u unutrašnjosti bolida u odnosu na one koje su napravili u Austiji prošle godine, a jedina najveća promjena očigledno je pomjeranje hladnjaka.

Iz te ekipe nadaju se da će podizanje prednjeg krila ubrzati protok vazduha oko bolida, te da će time dobiti na vremenu.

EKIPA PRVI PUT BEZ GINTERA – NE ŽELE DA BUDU U DNU TABELE

Nakon osvojenog 10. mjesta u šampionatu konstruktora prošle sezone, Has je dao otkaz prvom šefu te ekipe Ginteru Štajneru.

Ajao Komacu
Foto: F1

Džin Has naglasio je da nije u pitanju Ginterova greška, već da ekipa želi da krene u drugom pravcu, a za tu prilku za novog šefa tima izabrali su Ajao Komacua, koji je ranije bio inžinjer

Ginter je osvojio simpatije mnogih ljubitelja Formule 1 kroz Netfliksovu seriju “Drive to Survive” koja prikazuje detalje života zvijezda ovog sporta.

On se zahvalio ekipi na sjajnim sezonama koje su proveli zajedno, iako je priznao da nije srećan što je morao da ih pozdravi.

No, šef ekipe zavisi od kompletne ekipe mehaničara kojima raspolaže, a Has se može pohvaliti sjajnom postavom koju ima.

Ajao Komacu

Has je tako napravio velike promjene u organizacijskoj strukturi tima, kako bi se prilagodio novom šefu, a koje se ne dešavaju često u šampionatu Formule 1.

6 Komentara

  Videćemo kako će se ovaj bolid pokazati u trci

  Odgovori

  Ispraticemo.

  Odgovori

  Nisam ljubitelj ove vrste dporta

  Odgovori

  Vidjecemo

  Odgovori

  Samo da bolid ne razocara

  Odgovori

  Nekad dzabe i dobar vozac, ako se sve ostalo ne poklopi

  Odgovori

Postavi odgovor