DOMINACIJA MERCEDESA NA TRCI ZA VELIKU NAGRADU ŠPANIJE: Britanci iza holanđanina kroz cilj

Mercedesovi vozači Luis Hamilton i Džordž Rasel imali su ubjedljivo najbolje pripremljenu strategiju za trku u Barseloni. Ispred njih našao se Maks Ferstapen, kojem startnu poziciju do kraja trke niko nije mogao oduzeti. Na četvrtom mjestu našao se njegov timski kolega Serhio Perez.

Startne pozicije uoči trke za Veliku nagradu Španije promijenjene su zbog kazni koje je francuski trkač Pijer Gasli dobio zbog ometanja Ferstapena i Saiza u odrađivanju brzih krugova tokom kvalifikacija. Vozač Alpine umjesto sa četvrte startovao je sa desete pozicije što je automatski uslovilo pomjeranje prvo Hamiltona, a zatim Strola i ostalih vozača na poziciju više.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen, koji je u kvalifikacijama osvojio svoju prvu pol poziciju na ovoj stazi, vješto je pobjegao svojim protivnicima na samom početku trke. On je kroz cilj prošao gotovo dvadeset sekundi prije drugoplasiranog Hamiltona.

Promjene na Mercedesovom bolidu očigledno su urodile plodom. Luis Hamilton na početku trke imao je okršaj sa MekLarenovim vozačem Norisom, a zatim i sa Sainzom u borbi za drugu poziciju. Hamilton je glasovima fanova proglašen trkačem dana. Njegov kolega iz tima Džordž Rasel startovao je trku sa 12. pozicije, ali se serijom uspješnih preticanja domogao podijuma.

Ferarijev vozač Karlos Sainz uprkos dobrom startu trke nije mogao dugo da se brani od napada vozača Mercedesa. Već nakon prvog odlaska u boks bilo je jasno da su vodeću ulogu preuzelu britanci, pa je tako Sainz, koga je u drugom dijelu trke pretekao i Perez, trku završio na petom mjestu. Drugi Ferarijev vozač Čarls Lekler popravio je kvalifikacionu poziciju i kroz cilj prošao kao jedanaesti.

Španac Fernando Alonso na svojoj stazi u Montmelu nije mogao do još jednog podijuma za Aston Martin. On je u trci napredovao samo jednu poziciju i kroz cilj prošao kao sedmi.

Osim ubjedljive dominacije Ferstapena i fantastične vožnje Mercedesovih vozača trku za Veliku nagradu Španije obilježila su i dva incidenta. Vozač MekLarena Lando Noris, koji je startovao sa treće pozicije, na početku trke udario je u Hamiltona čime je znatno oštetio svoj bolid te nije mogao nastaviti trku. Do pred sami kraj trke sve je bilo mirno. Tada je vozač Alfa Taurija Juki Cunoda izgurao sa staze Džoua, zbog čega je i kažnjen pa je ostao bez bodova.

U generalnom plasmanu vozač Red Bula Maks Ferstapen nakon trke u Barseloni samo je povećao svoju prednost. On je sada sa 170 bodova na 53 boda prednosti ispred svog kolege Serhija Pereza. Na trećem mjestu je španac Fernando Alonso sa 99 bodova. Četvrto mjesto pripalo je prvom vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu.

Naredna trka Formule 1 vozi se za dvije sedmice u Kanadi na stazi “Žil Vilnev”.

Postavi odgovor