CRNOGORSKE SUDIJE ZA MEDALJU: Na Cetinju nema kuće da neko nije trenirao rukomet!

Osim crnogorskih rukometaša, našu državu su na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Njemačkoj predstavljala i dvojica sudija – Miloš Ražnatović i Ivan Pavićević koji su sudili za medalju!

Bilo je ovo za njih deseto uzastopno veliko takmičenje, a kao nagradu za odlično odrađen posao dobili su čast da sude meč za medalju između domaćina Njemačke i petostrukog šampiona Evrope selekcije Švedske.

Duel u „Lanex areni“ pratilo je skoro 20.000 navijača Njemačke koji nisu uspjeli da pomognu Juriju Knoru i ekipi da stigne do iznenađenje.

Na kraju bronzana medalja je otišla oko vrata švedskih rukometaša, a novu utakmicu bez greške sudili su Pavićević i Ražnatović.

U razgovoru sa dvojicom sudija sumirali smo utiske sa nedavno završenog Evropskog prvenstva.

Ono što možemo reći, kad sve uzmemo u obzir, meč za treće mjesto između Njemačke i Švedske, jeste bio najveći meč u našoj karijeri. Treba napomenuti važnost ovog meča, jer je osim bronzane medalje, ulog je bio i direktan plasman na OI. Pritiska je bilo i biće uvijek, kad igraju dvije velike rukometne slie.

Njemačka, kao domaćin ovako velikog takmičenja i pred velikim brojem svojih navijača, željela je da iskoristi prednost domaćeg terena, dok je Švedska, zbog niza nesrećnih okolnosti, htjela po svaku cijenu da se domogne bronze i olimpijske vize. Na kraju je slavila Švedska u „Lanex areni“ pred gotovo 20.000 njemačkih navijača što dovoljno govori o njihovom kvalitetu“, bile su uvodne riječi crnogorskih sudija za naš portal.

Crnogorska reprezentacija je nastup završila u grupi.

Nakon tijesnih i slobodno se može reći nesrećnih poraza od Mađarske i Islanda, došla je nagarada u posljednjem kolu i pobjeda nad Srbijom koja je „lavovima“ obezbijedila i lakši žrijeb u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Malo iskustva u finišu falilo je „lavovima“ da zabilježe barem još jednu pobjedu ali greške prilikom izmjena u finišu su nas koštale plasmana u glavnu fazu.

Ivan Pavićević
Foto: Privatna arhiva

Muška rukometna reprezentacija, isto kao i ženska, je nešto najbolje što ova zemlja ima. Krasi ih borbenost, požrtvovanost, hrabrost. Kult rukometne reprezentacije je izgrađen na najvišem nivou, sa urođenom pripadnošću istoj, počevši od zaposlenih u Savezu, do svakog igrača od pionirske do seniorske reprezentacije.

Na utakmicama sa Mađarskom i Islandom, u samim finišima meča, kad se lomio rezultat došlo je do pogrešne izmjene i gubitka bodova. Što se tiče naših momaka, te greške su nastale zbog požrtvovanosti i želje. Nisu bili smireni i hladne glave, što je dovelo do isključenja igrača na dva minuta“, rekli su Pavićević i Ražnatović sa kojima smo obavili razgovor po povratku iz Njemačke.

Kao pravi primjer discipline u igri crnogorske sudije navode dansku školu rukometa koja je ovakve greške svela na minimum.

Kao rješenje problema sa posljednjeg prvenstva Evrope, crnogorske sudije su Savezu predložile angažovanje pomoćnog trenera ili rukovodioca koji će voditi računa o izmjenama.

U budućnosti crnogorskog rukometa, mišljenja smo da se treba okrenuti modelu danske škole, u kojem svaki igrač zna kad treba da uđe i da izađe sa terena. Koliko su istrenirani, najbolje se vidi na modelu igre sedam na šest (igra bez golmana) kada u svakom trenutku znaju koji igrač treba da izađe i zamijeni se sa golmanom ili drugim igračem. U budućnosti bi pomoćni trener ili rukovodilac ekipe morao da sjedi na početku klupe i reguliše izmjene igrača. Ova pitanja su se već razmotrila sa predsjednikom i kancelarijom RSCG“, rekli su Pavićević i Ražnatović sa za naš portal.

Većina igrača iz reprezentacije ili je porijeklom sa Cetinja ili je svoje rukometno znanje stekla u RK “Lovćen”.

Crnogorski grad sa oko 14.000 stanovnika je osim ponosnih rukometaša mogao da se pohvali i sa dvojicom sudija što predstavlja pravi fenomen u rukometnom svijetu.

Cetinje je grad sa najvećom rukometnom istorijom, tako da taj fenomen nije ništa drugo do tradicija. Na Cetinju nema kuće da neko nije trenirao rukomet. Otac crnogorskog i cetinjskog rukometa je Miodrag Miško Popović, koji je svoj život posvetio rukometu, svakodnevno 24 časa, stvorio većinu crnogorskih igrača i trenera. Vremenom se pokazalo da cetinjskom mentalitetu i borbenosti, najviše odgovara rukomet kao sport za treniranje. Kod nas se uvijek igralo za gol manje, jer ako se odbraniš postići ćeš pogodak“, rekao je Pavićević.

Ivan Pavićević
Foto: Privatna arhiva

Kao igrača koga je najteže bilo pratiti u dosadašnjoj karijeri dvojica crnogorskih sudija izdvojili su legendarnog francuskog pivota Didijea Dinara.

Pošto smo već od 2007. godine zastupljeni na Ligi šampiona kao sudije, mogu da se pohvalim da smo sudili svim velikim igračima. Ima jedna zanimljivost koju bismo željeli da izdvojimo. Gledajući TV, uvijek smo se čudili kako naše kolege ne mogu da riješe Dinara, pivota Sijudad Reala i francuske reprezentacije i uvjek smo komentarisali kako bismo mi to uradili. Događa nam se nominacija za Ligu šampiona gdje smo dobili priliku da sudimo Sijudadu i Dinaru. Tokom meča, ne da nismo mogli da mu sviramo prekršaj u napadu, već smo uvijek dolazili u situaciju da mislimo da je on taj koji je fauliran i oštećen“, navode crnogorske sudije.

Njemačka je ponovo postavila granice kada je organizacija nekog sportskog događaja u pitanju, pa smo na samom otavaranju vidjeli spektakularan meč na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu pred 53.000 navijača.

Proteklo Evropsko prvenstvo je bilo najveće i najgledanije prvenstvo u rukometu do sad.Treba naglasiti da je oboren rekord gledalaca sa preko 53000 gledalaca na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu. Osim toga, Njemačka je možda i jedina zemlja koja sama može da organizuje ovako veliko takmičenje. Svaki veći grad ima rukometnu arenu sa preko 10000 mjesta, a ja bih pomenuo Mercedes Benz arenu u Berlinu, koja se posebno izdvaja po ljepoti i funkcionalnosti“, riječi su Pavićevića i Ražnatovića.

Ivan Pavićević
Foto: RSCG

Dosta polemike izazvao je meč Francuske i Švedske u polufinalu EHF Eura 2024, kada je Prandi u posljednjoj sekundi postigao gol za izjednačenje i produžetak.

Šveđani su se žalili jer sudije nisu gladale snimak na kraju meča ali je EHF odbio njihovu žalbu.

„Tokom ovog prvenstva prvi put u svojoj istoriji EHF je iznosila javno svoje odluke o nastalim situacijama. Kao što ste i sami već upoznati, žalba Švedske je odbijena. Govoreći iz iskustva, smatram da situacije koje odlučuju pobjednika u zadnjim sekundama, treba pregledati na VAR sistemu, kako bi došlo do ispravne odluke”, zaključili su Pavićević i Ražnatović za Meridian sport.

Postavi odgovor