Dejan Savićević
Izvor: Meridianbet

Kao što znate, 29. maj se polako bliži, a taj datum bitan je svima onima koji u srcu nose crveno-bijele boje. Takav je i Dejan Savićević.

Međutim, ako na momenat “zaboravimo” na navijačku opredijeljenost, svaki 29. maj već 30 godina unazad zadaje nam jedno važno pitanje – Hoće li se uspjeh koji je Crvena zvezda napravila u Bariju te 1991. godine konačno ponoviti?

O pesimizmu dovoljno govori i to što više nije pitanje da li će taj uspjeh ponoviti neka ekipa iz Srbije, pa ni iz regiona, već i iz istočnog bloka.

Osim Crvene zvezde i Steaue, to do sada nikome nije pošlo za rukom. A, ako je vjerovati Dejanu Savićeviću, legendi crveno-bijelih i osvajaču pehara Lige šampiona, teško i da hoće.

Savićević je poznat kao neko ko uvijek kaže ono što misli, kao neko ko se ne libi i da kritikuje kada treba, a upravo takav je bio idealan sagovornik upravo za ovu temu.

U ekskluzivnom razgovoru za Meridian sport, Savićević je ocijenio mogućnosti drugih klubova u budućnosti, dotakao se Superlige, ali i onog vječitog pitanja – da li je osnivanje regionalne lige poželjno za fudbal ili ne.

Za početak, da li će Istok konačno dobiti još jednog šampiona Evrope? I da li su finansije uvijek presudni faktor?

– Sa ove tačke gledišta, teško u narednih deset ili 15 godina, bez nekog velikog čuda. Ali, ne radi se tu samo o ulaganju. Pa, imate klubove iz Rusije, recimo Zenit, koji ulaže velike pare, još od one generacije Andreja Aršavina, kojeg su kasnije prodali Arsenalu. Imate sada i moskovske ekipe, ne možete reći da ulažu male pare. Ali, nekada je u moje vrijeme italjanska liga bila mnogo jača u odnosu na sve ostale, sada je to engleska liga, što se i vidjelo u polufinalima ove godine – kaže Savićević za Meridian sport i dodaje:

– U Kupu UEFA su često bile italijanske ekipe, sada su Englezi dominatni, zatim Real Madrid, Atletiko i Barselona, pa se ponekad pojave recimo Sevilja ili Valensija. A, u moje vrijeme su recimo La Korunja i Porto bili jaki, tako da se ta grupa klubova sada promijenila.

Svjetski fudbal gotovo mjesec dana potresa skandal oko osnivanja, a onda i brzog “raspadanja” Superlige. Pa, kome tu nije mjesto, a ko nedostaje?

– Sada su najjači klubovi upravo ti koji su htjeli da osnuju Superligu, možemo da je nazovemo Ligom bogataša ili kako god. Toj grupi bogataša ne pripada jedino Totenhem, ostale ekipe su stvarno velike, ali treba im dodati recimo Bajern, Ajaks, pa i Dortmund i PSŽ. Žao mi je što PSŽ ulaže velika sredstva, a ne mogu da osvoje Ligu šampiona, ali nadam se da će to uspjeti kroz godinu ili dvije – kaže Savićević i dodaje:

– Ali, to su ekipe koje su upravo kroz Ligu šampiona napravile svoje ime i brend, te podigli svoju vrijednost. Sada su odjednom htjeli da odu i naprave svoju ligu, ali dobro…

Ono što naše područje mnogo više zanima jeste ideja o osnivanju regionalne lige. U košarci funkcioniše, gledamo je već nekoliko godina, ali Savićević ističe da to nije isto i da je regionalna liga praktično nezamisliva.

Naravno, “Genije” nikada ne priča napamet, ima i te kako dobre razloge za svoj stav.

– Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kog razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna, i poslije toliko godina – strasti se i dalje nisu smirile sa sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzo počne da se priča o nekom odvajanju, pa nastane velika tenzija. Da li neko zaista misli da Crvena zvezda može da ode u Split i da odigra utakmicu ili Hajduk da dođe u Beograd pred publikom? – zapitao se Savićević, pa nastavio:

– Ne znam zašto se to potencira, a pored bezbjednosnog izazova, imate i administrativne barijere. Pa, ko će da upravlja tom ligom, ko će voditi, ko će suditi, kažnjavati? Previše se to lako prihvata, ali fudbal nije košarka. Fudbal je fudbal. Lakše je kontrolisati dvije ili tri hiljade ljudi, nego 20 ili 30 hiljada. Pa, nema te policije koja bi to mogla da kanališe i reguliše. A, igrati bez publike – nema draži.

Osim toga, Savićević navodi i još neke potpuno realne probleme.

– Takođe, nemamo ni termina. Imamo domaća prvenstva, ne možemo da igramo ni tokom decembra, ni januara, ni februara, malo je termina. Širi se Liga šampiona, pravi se UEFA Liga 2, kada da igramo to prvenstvo, šta ćemo sa domaćim šampionatima – pita se Savićević i dodaje:

Budućnost i Vardar recimo nikada ne bi izašli u Evropu iz te lige. Teško bi tako neke ekipe uspjele pored “velike četvorke”. Šta bismo radili sa domaćim ligama, kako bi se ispadalo, kako bi se ulazilo? Jedino da i mi napravimo našu Superligu, pa da iz ovih domaćih liga niko ne ispada… Ne znam zašto to potencirate, ne mogu podići ruku upravo zbog ovih stvari i teško je da se to desi u nekom narednom periodu – zaključio je Savićević.

Osim aktuelnih fudbalskih tema, sa legendarnim igračem Crvene zvezde, razgovarali smo i o osvajanju titule evropskog šampiona, čuvenim utakmicama te 1991. godine, taktici u finalu, te šta bi bilo da je Dragan Stojković Piksi ipak igrao za beogradski tim?

Ostanite uz nas, čeka vas sjajna priča!

16 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име