Jelena Škerović za Meridian Sport: Pobjedom u Danskoj napravljen krupan korak ka EP, potrebno je više ulaganja u žensku košarku

Pobjedom nad Danskom košarkašice Crne Gore napravile su krupan korak ka plasmanu na Eurobasket. To je bio povod za razgovor sa selektorkom Jelenom Škerović koja je za Meridian Sport govorila o ženskoj reprezentaciji, ali i stanju u crnogorskoj klupskoj košarci.

Prije svega, kako si zadovoljna igrom u Kopenhagenu? Čini se, rutinska pobjeda naših djevojaka…

Zadovoljna sam prikazanom igrom, pogotovo što smo bili bez Jovanović i Gatling. Raduje činjenica da su igračice iznijele teret i pritisak ove utakmice. Ušle su skoncentrisano i ispunjavale su zadatke koje smo postavili pred njima.

Intervju
Foto: FIBA

Smatraš li da je ovim trijumfom napravljen ključni korak ka Eurobasketu?

Sigurno je napravljen veliki iskorak prema plasmanu na Eurobasket, međutim ostaju nam dvije utakmice kući u februaru i moramo odigrati još bolje.

U posljednja dva meča, u februaru, čekaju nas dueli protiv skandinavki i Austrije u Podgorici. Ekipa vjerovatno ima za cilj da sa maksimalnim skorom ode na Eurobasket?

Imamo kvalitet za to, da završimo sa maksimalnim skorom. Nadam se da ćemo u februaru moći računati na sve igračice i time ostvariti cilj.

Koliko, za tebe kao selektorku, a koliko za igračice znači povratak Jelene Dubljević?

Mislim da za sve nas znači mnogo. Jelena je jedna od najboljih u Evropi na poziciji koju igra. Kao treneru, njen kvalitet daje više mogućnosti u postavljanju taktike, donosi sigurnost ekipi. Za igračice prilika da uče od najbolje. Takođe da se uz Jeleninu igru razvijaju kao i da vide kako trebaju da se ponašaju i treniraju ako žele da budu u kremu evropske košarke.

Dubljević vjeruje u trijumf Crne Gore, FOTO: Twitter
Jelena Dubljević, FOTO: KSCG

Reklo bi se da je stanje u svim selekcijama košarkaške reprezentacije dosta dobro. Jesi li zadovoljna kako se sve odvija u mlađim selekcijama, a kako u seniorskom timu?

Pa ovo ljeto smo imali dvije selekcije, U20 i U 16. Prvi put posle dužeg vremena smo se takmičili sa dvije mlađe ekipe na evropskim prvenstvima. U20 selekcija je osvojila B prvenstvo i obezbijedila učešce u A diviziji. Što je veliki uspjeh. U16 je pokazalo da imamo talentovane igračice i falilo im je malo sreće da naprave veći rezultat. Treba ovako da nastavimo i dalje ako želimo da imamo konstantnost i da opstanemo među 12 najboljih u Evropi. Jer kroz takmičenja mlađih selekcija stiče se međunarodno iskustvo i tako nastaju igrači koji će biti nosioci igre u A selekciji. Već sada iz U20 selekcije imamo nekoliko igračica koje su u A tim i gledajući na njihove mogućnosti mogu da naslijede, Milicu Jovanović, Jelenu Dubljević, Jovanu Pašić…

Baza crnogorske reprezentacije je već godinama ŽKK Budućnost. Šta je neophodno da bi se kvalitet na svim poljima podigao, a kako bi iz svega toga i reprezentacija profitirala?

Kao prvo treba jača liga. Sa više seniorskih ekipa kako bi kvalitet CG lige bio veći. Treba finansijska sigurnost klubova i više ulaganja u žensku košarku. ŽKK Budućnost je klub koji je finansijski stabilan i ima najbolje uslove za rad u CG i tu dolaze najbolje igračice iz Herceg Novog, Nikšića, Bara, Bijelog Polja i ostalih gradova. Ali im nedostaje veći broj kvalitetnih utakmica tokom sezone. Mislim da bi trebalo da se obezbijedi učešće u Euro Cup pored igranja u WABA i CG prvenstvu. Tako bi i klub a i reprezentacija profitirali.

Jelena Škerović
Jelena Škerović, foto: FIBA

Prošle su skoro četiri godine od kako si preuzela klupu reprezentacije. Smatraš li da je naša ekipa na većem kvalitetu nego što je bila prije tvog dolaska?

Od mog dolaska ekipa prolazi kroz tranziciju smjene generacija. Mlade igračice iz 2019 sada već postaju nosioci igre. Imamo igračice iz U20 koje već sada imaju ulogu u ekipi. Iskustvo starijih igračica i energija mlađih je nešto što ovoj ekipi daje određeni kvalitet. Ja vidim veliki potencijal i nadam se da će se on ostvariti.

3 Komentara

  Odlicne su bile, samo neka tako nastave.

  Odgovori

  Svaka cast Jeleni! Sa njom mogu daleko dogurati!

  Odgovori

  Dobro su krenule, i sad su raspoloženije za dalje pobjede

  Odgovori

Postavi odgovor