STEVO NIKOČEVIĆ ZA MERIDIANBETSPORT: Reprezentativci moraju imati minutažu u svojim klubovima!

21
171
Nikočević
Foto: MNE rukomet

Stevo Nikočević, nekadašnja velika rukometna zvijezda naših klubova, a već godinama unazad rukometni trener i sportski radnik, govorio je o nastupu Crne Gore na ovom svjetskom prvenstvu.

Danska i Francuska će nam u nedjelju upriličiti rukometni klasik dok će prije toga za bronzanu medalju da se bore Švedska i Španija. Crna Gora je daleko od tog vrha svjetskog rukometa, ali su pomaci primjetni po riječima našeg proslavljenog asa.

Kao čovijek koji je 24/7 u svijetu rukometa kako ocjenjujete nastup Crne Gore na ovom prvenstvu?

Stevo Nikočević: “Nastup Crne Gore je trenutno realan, ostvarilile su se dvije pobjede u grupi, iako se stekao
utisak da se mogla ostvariti još jedna pobjeda u drugoj fazi protiv Poljske, ali to je, za sada, taj krajnji domet”

Da li ima neke suštinske razlike između ovog i debitantskog nastupa iz 2013. godine?

Stevo Nikočević: “Razlika između debitantskog 2013.godine, gdje sam bio u ulozi pomoćnog trenera i ovog je,
upoređujući obije reprezentacije, ova kvalitetnija i zato je ostvarila bolji rezultat i do kraja bila u igri za poziciju koja vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre”

Intervju

Poznati ste kao surovo realna osoba i trener. Da li je odlazak Zorana Roganovića dobra ili loša stvar za crnogorski rukomet?

Stevo Nikočević: “Zoran Roganović je mlad trener i siguran sam da će jednog dana postati odličan stručnjak.Postavio je, kako on kaže ’’rekorde, fenomenalnu ekipu i odličnu atmosferu’’ i dao težak zadatak i veliku obavezu sledećem selektoru, da u najmanju ruku ponovi ove rezultate. Složio bihse u prvoj stavki, u drugoj mislim da je trebao kroz višu minutažu (Vujačić, Simić, Kaluđerović, Bakić) afirmisati još nekoliko igrača za budućnost reprezentacije , a u trećoj mislim da atmosfera u ekipi nije bila kao na prošlom prvenstvu kada su bile savladane u drugoj fazi dvije Evropske ekipe, što se vidjelo posle izjava igrača nakon završenog prvenstva. Zoranov odlazak je njegova
lična odluka, koju poštujem, a jako je teško reći da li je njegov odlazak dobra ili loša stvar za crnogorski rukomet, pokazaće vrijeme i novi selektor.”

Intervju
Nikočević u dresu Lovćena

Da li je ovo maksimum Crne Gore u ovome momentu?

Stevo Nikočević: “Mislim da ovo nije maksimum, po mojim saznanjima jedini razlog vidim u tome što gro igrača ne igraju u najjačim ligama (Matović, Bakić, Radović, Lasica, Božo Simić, Kaluđerović, Vujačić, Stevan Vujović, Grbović i Ćorsović) onda pojedini za razliku od od prošlog Evropskog prvenstva imaju malu minutažu u svojim klubovima (Miloš Vujović, Ševaljević, Čepić) ili su uopšte bez angažmana (Lazović i Anđelić), tako da smatram kada ovi ili neki novi budu igrali u najjačim ligama i imali određenu minutažu, davaće i veći učinak reprezentaciji i reprezentacija će igrati na mnogo većem nivou.”

Pojavljuju se novi, mladi, igrači, a vi ste jedan od glavnih “krivaca” jer u sklopu svog kluba bacate u vatru tinejdžere da igraju u seniorskoj konkurenciji. Međutim, za jako skromne novce isti odlaze u obližnje klubove i gube se iz našeg vidokruga. Koliki je to problem za razvoj mladih rukometaša?

Stevo Nikočević: “Crna Gora ima jako malu bazu, međutim svake godine ispliva po jedan ’’pravi’’, kojeg odvedu menadžeri da igra za neki inostrani klub iz ličnog finansijskog, a ne igračkog interesa. To je odlično za tog mladog igrača ako u tom klubu ima prave uslove za razvoj i napredak, ali se obično desi da i tamo mora čekati po par godina da bi nastupio za prvi tim, pa ga šalju po nekim nižerazrednim klubovima da igra na dvojnu registraciju ili pozajmicu, dođe do povreda i onda nestane sa visoke scene. Ovaj problem se može iskorijeniti, onda kada u našoj ligi budemo imali uslove da ih zadržimo, a to su dvije stvari: prva, kvalitetnija liga gdje bi mladi igrači nastupajući za svoje klubove postajali fizički i psihički jači i sticali određeno iskustvo odlazak u pečalbu i druga, finansije. Vidimo šta se dešava u crnogorskoj košarci, redovne plate igračima u prosjeku su po 4000-5000 hiljada eura (nekima čak i desetostruko više) a u rukometu su smiješne. Kada bi
se upola ulagalo u rukomet, svi klubovi koji steknu pravo za nastupe u Evropi bi igrali bez problema, igrala bi se i regionalna liga, sve bi bilo na mnogo mnogo kvalitetnijem nivou i mladi nebi težili da idu ’’napolje’’.

Intervju
Nikočević senior i junior – Božidar je, takođe, profesionalni rukometaš

U vaše vrijeme Lovćen i Partizan igrali su epske mečeve tadašnje lige SR Jugoslavije, bili su učesnici i Evro takmičenja, a danas je SEHA liga misaona imenica. Da li je regionalna liga daleko i za Lovćen, a zatim i za ostale timove?

Stevo Nikočević: “Sve to zavisi od finansija. U moje vrijeme državne firme su se utrkivale ko će da bude sponzor ekipe, Jugoslavija je bila majka, svi su se bojali od nas, skandinavci, francuzi…bili su smiješni u odnosu na jugoslovenske klubove. Danas je jako teško naći takve sponzore, stoga je i SEHA liga misaona imenica. U stvari postoji samo jedna mogućnost, da i jedan muški klub bude državni
projekat kao što je to ŽRK’’Budućnost’’…”

Vasko Ševaljević se penzionisao. Većina reprezentativaca je u najboljim igračkim godinama, ali da li Vi slutite da ih neko može zamjeniti adekvatno za desetak godina?

Stevo Nikočević: “Vasko se oprostio od reprezentacije, hvala mu za sve. Drago mi je da ga je Rukometni Savez Crne Gore već uključio u rad i postavio ga za člana UO RSCG. Mlade snage koje dolaze, to je opet diskutabilno, zavisiće od ekipe u inostranstvu za koju nastupaju. Prateći kadetsku ligu Crne Gore ističe se igra Dražena Peruničića člana Mornara iz Bara, koji mislim da će imati sjajnu karijeru i za 5 godina igrati u A selekciji.”

Crnu Goru očekuje za godinu dana još jedno veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo, koje je ubjedljivo najkvalitetnije reprezentativno takmičenje na planeti. Malo je vremena za krupne rezove, velike promjene, ali se nadamo da će makar veći broj reprezentativaca u svojim klubovima imati zavidnu minutažu.

21 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име