Minhenska tragedija
Darren Staples/Munich Air Disaster/REUTERS via Guliver image

Avionska nesreća se dogodila 6. februara 1958. godine u Minhenu. Nesreća je ostala poznata kao minhenska tragedija.

U Minhenu su nastradala 23 putnika iz ekspedicije Mančester junajteda, koja se vraćala iz Beograda. U Beogradu su Crveni đavoli odmjerili snage sa Crvenom zvezdom u četvrtfinalu Lige šampiona. Obije ekipe su igrale dobar fudbal pa je rezultat na kraju bio 3:3.

Šestogodišnji Airspeed Ambassador 2, sletio je u Minhen radi punjenja goriva. Nakon punjenja aviona, posada je dva puta pokušala da poleti, ali neuspješno. U to vrijeme počeo je jak snijeg i izgledalo je sve vjerovatnije da će let biti odložen do sledećeg dana. Međutim, posada je bila nestrpljiva da se pridržava rasporeda i napravljen je treći pokušaj polijetanja. Ali snijeg je prekrivao pistu, što je toliko usporilo avion da nije mogao da dostigne dovoljno veliku brzinu da poleti.

Kao rezultat trećeg neuspjeha, avion je skliznuo na kraju piste, probio se kroz ogradu koja okružuje aerodrom i ušao u obližnju kuću. Gusti plamen počeo je zahvaćati avion, a brzo je zahvatio i kuću koja je bila napunjena gumama i gorivom.

Kamo sreće da je let bio odložen do sledećeg dana, jer bi tako vjerovatno spriječili da se dogodi minhenska tragedija.

Dvadeset putnika je preminulo u neposrednoj tragediji, a troje je kasnije umrlo u bolnici. Sedam igrača Mančester junajteda umrlo je na mjestu događaja, a osmi, Duncan Edvards preminuo je 15 dana kasnije u bolnici.

Navijačima Mančester junajteda minhenska tragedija nikada neće ispariti iz sjećanja.

18 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име