DALINJA: Nisam želio Marka Markeza na Dukatiju…

Samo dva dana nakon završetka MotoGP sezone, Luiđi Dalinja je stao pred medije i govorio o sezoni koja je iza njih, ali i dolasku Marka Markeza u Gresini Rejsing.

Njegov prvi vozač Franćesko Banjaja osvojio je šampionsku titulu ove sezone, a Dalinja je ponosan na cijeli tim.

„Prva stvar koju želim da kažem je hvala radnicima u fabrici, našim vozačima koji su obavili fenomenalan posao, svi oni. Želim od srca da se zahvalim svima koji rade u Dukati rejsingu. Počeli smo sa motorom koji je na početku sezone dobro funkcionisao, ali smo ipak uspjeli da ga unaprijedimo u nekim aspektima u kojima su neki od naših rivala bili bolji, na primer na startu ili nekim drugim situacijama. Zato moram da se zahvalim onima koji su vrijedno radili.” rekao je na početku Dalinja.

Mark Markez je danas prvi put u svojoj karijeri sjeo na Dukatijevu mašinu i voziće Gresini naredne sezone, ali Dalinja nije naročito ponosan na to.

„Da, stav Dukatija bio je da je ne želimo Marka Markeza. Ipak, zanima me da ga vidim, da čujem kakve će mi komentare dati jer je on ipak jedan od najvažnijih vozača u istoriji motociklizma i zbog toga nam je čast što je želio naš motor. Dopada mi se što je takav šampion želio naš motor, to me čini veoma ponosnim. Činjenica da je sa njim potpisan ugovor na godinu dana je dio igre, vozači satelitskih timova obično i nemaju duže ugovore. Na nama je da se pobrinemo da svi dobiju najbolje moguće.“ poručio je šef Dukatija.

„Sve vozače uvek saslušam na potpuno isti način. Nikada ne slušam samo jednog vozača, to bi bilo pogrešno jer je cilj da se motor unaprijedi. Sumnjam da bi ikada iko rekao – motor ima problem, ali ako ga ja riješim biće brži i vozač fabričkog tima. Uvijek sam slušao sve i tako ću i nastaviti.“

„Mark je nezgodan vozač, baš zato što je jedan od najvažnijih u istoriji, moraćemo dobro da pazimo na odnose među svim timovima i svim ljudima koji rade u Dukatiju jer smatram da je jedan od naših najjačih aduta harmonija koja vlada u našem timu.”

Dalinja ističe i to da stil vožnje koji ima Markez može samo dobro da se uklopi sa Dukatijem:

„Praktično svi vozači koji su vozili naš motor su pobeđivali. Svakako ćemo znati kako da prilagodimo motor njegovim potrebama i njegovom stilu.“

Šef Dukatija ne vjeruje da će Markezov dolazak u Dukati uticati na Franćeska Banjaju:

„To ne mijenja Peka. On je dvostruki MotoGP šampion i daće sve da to postane i treći put. Nema mnogo vozača koji su titulu osvajali dvije godine zaredom i to ga već čini jednim od najvažnijih vozača u istoriji.“

Odgovorio je Dalinja i na pitanje zašto Horhe Martin nije dobio mjesto u fabričkom timu za narednu sezonu:

„Horhe je imao nevjerovatnu sezonu. Ali, nažalost, u fabričkom timu imamo samo dva mjesta. Ugovori postoje i oni moraju da se poštuju jer mi u Dukatiju poštujemo ugovore. Na kraju godine, kada ugovori isteknu, sješćemo i razmotriti situaciju. Sa Horheom smo dobro uradili domaći zadatak, dali smo mu motor sa kojim je cijele sezone mogao da bude konkurentan, bez ikakvih igara, bez ikakvih ideja da ga kažnjavamo jer se trka.“ rekao je Dalinja.

Postavi odgovor