Na današnji dan prije tačno tri decenije otpočela je jedna od najljepših priča iz Kalća

1
81
Sredinom dvedesetih godina 20. vijeka, italijanska fudbalska liga Serija A bila je sinonim za najvažniju sporednu star na svijetu.Čizmaje predstavljala omiljenu destinaciju fudbalskih zvijeza toga doba, kao i svih onih igrača koji su željeli da ostave neki trag u ovom sportu. Visine fudbalskih transfera u kojima su učestvovali najmoćniji klubovi na Apeninima Milan, Inter, Juventus, kao i rimski klubovi Roma i Lacio, bile su astronomske za to vrijeme.

U tom periodu i u takvoj konkurenciji svoje mjesto pod suncem našla je ekipa iz pokrajine Emilija-Romanja, iz grada čuvenog po arhitekturi i prehrambenoj industriji, koja je po njemu dobila ime – Parma.

Fudbalski klub Parma 27. maja 1990. godine po prvi put u svojoj istoriji izborila je plasman u Seriji A. Toga dana pobijeđena je Ređana rezultatom 2:0 i ostvaren je klupski san star 87 godina.

Od tada za Parmu kreću najbolje godine. Zahvaljujući ugovoru sa sponzorom “Parmalat” klub postaje finansijski moćan i sposoban da kupi velika fudbalska imena.

Počinju da se nižu trofeji.

Osvojena su tri Kupa Italije, kao i jedan Superkup. U Evropi su osvojena po dva Kupa pobjednika kupova i Kupa UEFA, kao i jedan Sperkup Evrope.

Skudeto je ostao nedosanjani san, a sezona 1996/97 najbolnija jer je nakon velike borbe u samoj završnici trofej pripao rivalu, Juventusu.

Zvučna imena koja su učestvovala u klupskim uspjesima bila su Hrist Stoičkov, Tomas Brolin, Faustino Asprilja, Lilijen Tiram, Ernan Krespo, Huan Sebastijan Veron, Fabio Kanavaro, Enriko Kijeza, Dino Bađo i drugi.

Nakon zlatne ere devedesetih, klub ulazi u period nestabilnosti da bi najkritičniji momenat došao 2015. godine kada se u Parmi proglašava bankrot. Nova vlasnička struktura osnovala je klub Parma Kalćo 1913. koji je te godine krenuo od 4. italijanske lige da bi ekspresno došao do Serije A već 2018. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име