Neočekivano! Bulut dobila šansu!

19
165

Među velikim brojem sprtskih priredbi koje su odložene zbog pandemije korona virusa je i ona najveća – Olimpijske igre u Tokiju, koje su pomjerene za jul sledeće godine.

Ova činjenica je stvorila jedan nenadani efekat. Naime, oni sportisti kojima istekne suspenzija u narednih godinu dana imaće pravo da se takmiče na Olimpijadi.

Novonastalu situaciju u svijetu atletike vide različito, svako iz svog ugla.

Tako, na primjer: turska trkačica na 1.500 i 5.000 metara, Gamze Bulut ima šansu da ostvari olimpijsku normu i nađe se na najvećem sportskom takmičenju. Da nije došlo do odlaganja, Bulut bi Igre najvjerovatnije propustila.

“Ne djeluje kao pravedna kazna. Oni zapravo neće propustiti takmičenje koje je trebalo da propuste”– izjavio je reprezentativac Irske u brzom hodanju – Brendon Bojs.

Bulut je suspendovana na četiri godine i oduzeta joj je srebrna medalja osvojena na OI u Londonu 2012. godine zbog nepravilnosti u biološkom pasošu. Suspenzija joj ističe krajem maja, tako da će imati skoro cijelu godinu dana da se plasira za Tokio.

“Nadam se da ću učestvovati na Igrama u Tokiju”– kratko je izjavila 27-godišnja srednjeprugašica.

Procjene Jedinice za integritet atletike su da će se od nekih 200 suspendovanih atletičara, njih oko 40 zbog odlaganja Igara naći u Tokiju.

Bojs navodi da će zbog ograničenja broja takmičara, “čisti sportisti” ostati bez učešća. Irac je uspio da izbori normu za OI.

“Ne bih bio srećan ako bih ostao bez mjesta zbog ove anomalije”– poručuje on.

Istog mišljenja je i britanska dugoprugašica, Lili Petridž.


“Ne vjerujem u druge šanse kada su u pitanju teški prekršaji zbog dopinga, osim ako ne pružite ozbiljnu pomoć antidoping organima, pa čak ni tada ne vjerujem da bi trebalo, da bi bilo ko trebalo da bude privilegovan da može da se takmiči” – kazala je Petridževa.

19 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име