Okršaj skakača s motokom

5
125

Najveća tri imena današnjice u skoku s motkom: Šveđanin Armand Duplantis, Amerikanac Sem Kendriks i Francuz Reno Lavileni, takmičiće se jedan protiv drugog, uz prenos koji će biti organizovan preko društvenih mreža.

Okršaj svjetskog rekordera Duplantisa, svjetskog šampiona Kendriksa i bivšeg olimpijskog šampiona Lavilenija organizuje se pod pokroviteljstvom Svjetske atletske federacije IAAF i zakazan je za 3. maj.

Izazov je nazvan “The ultimate garden clash”. Skakači će iz svojih dvorišta pokušati da za 30 minuta što više puta preskoče visinu od 5 metara.

Duplantis će biti u Luizijani, Kendriks u Misisipiju, a Lavileni u Francuskoj.

Atletska federacija je ovaj okršaj nazvala svojevrsnim testom tehnike, koncetracije i izdržljivosti.

Iz Federacije su naveli da će ovo biti samo početak i da će u narednom periodu organizovati slične izazove i u drugim atletskim disciplinama.

Svjetski rekorder u skoku s motkom je dugo vremena bio legendarni Ukrajinac Sergej Bubka, koji je skočio 6,15m 21. februara 1993. godine u Donjetsku.

Bubka i danas drži svjetski rekord na otvorenom 6,14m.

Trebalo je da prođe 21 godina da bi Bubkinov rekord bio oboren. Učinio je to Reno Lavileni 15. februara 2014. godine u istom gradu, Donjetsku. Svjedok obaranja rekorda bio je i Sergej Bubka, koji se nalazio u publici.

Najbolji Lavilenijev rezultat na otvorenom je 6,06m. Francuz je i bivši olimpijski prvak iz Londona 2012. godine kada se popeo na najviše postolje skokom od 5,97m.

Nakon sedam godina pao je i Lavilenijev rekord. Dvadesetogošnji Šveđanin, Armand Duplantis preskočio je 6,17m i za centimetar nadmašio rezultat Francuza. Rekord je ostvaren na mitingu u poljskom Torunju 8. februara 2020. godine.

Samo nedelju dana kasnije, Duplatnis postavlja novi i aktuelni svjetski rekord preskočivši ljestvicu od 6,18m na mitingu u Glazgovu.

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име