Leander
Twitter: Olimpijske igre u Tokiju
Olimpijske igre u Tokiju su spremile četiri moguća scenarija za njihovo održavanje, detaljno se razrađuju sve situacije koje se mogu desiti.

Šefovi misija iz 206 zemalja su, jedan od najvažnijih sastanaka pred Olimpijske igre, održali onlajn zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa.

Prvo su se učesnicima sastanka obratili predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i predsjednik organizacionog komiteta Igara Joširo Mori.

Oni su se složili u ubjeđenju da će Olimpijske igre u Tokiju biti najbolje organizovane do sada. Takođe je napomenuto da će u narednim mjesecima biti jasno definisane sve mjere koje će biti preduzete radi suzbijanja širenja koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Napominje se da su na tom sastanku razmatrane sve pojedinosti u vezi sa organizovanjem Igara, do najsitnijih detalja.

“Sastanak je bio izuzetno sadržajan i razmatrali su se svi organizacioni aspekti i procedure koje će važiti u Tokiju. Pojednostavljene su usluge za sve delegacije koje će se nalaziti na igrama, a najveći fokus biće naravno na mjerama zaštite prije, u toku i nakon igara najviše se radi na tome”, navode učesnici sastanka.

Šefovi misija su upoznati i sa različitim scenarijima koji se mogu desiti tokom Igara, a koje organizatori do detalja razrađuju kako bi shodno situaciji mogli da pravovremeno reaguju.

“Izložena su nam četiri scenarija za koje organizatori smatraju da su moguća. Može se reći da MOK i Organizacioni komitet ne prepuštaju ništa slučaju. Detaljno se razrađuju sve situacije koje se mogu desiti, od toga da je situacija sa koronavirusom potpuno stavljena pod kontrolu, pa do toga da dodje do potencijalno većih problema. U svakom slučaju će se egzaktno znati koje su procedure i kako se postupa”, rekao je Damir Štajner, šef misije Olimpijskog tima Srbije.

Organizatori se oslanjaju, kako se navodi, na skoro odobrenje upotrebe vakcine i na razvijanje brzih testova koji će se obavljati često tokom trajanja Olimpijskih igara.

“Prema onome što sada znamo, sportisti i članovi delegacija ne bi trebalo da budu u karantinu po dolasku u Japan. Česta testiranja učesnika planiraju se prije dolaska u Tokiju, po samom dolasku, kao i tokom samih igara”, rekao je Štajner.

“Potvrđeni su svi sportski objekti koji će biti u upotrebi za treninge i takmičenja, kao i objekti koji će se koristiti u Olimpijskom selu”, dodao je on.

Štajner je naveo da i da pripreme za Igre teku “sjajno i bez zastoja”.

“Ako situacija nastavi da se razvija prema očekivanom scenariju, od februara će biti moguće posjete Japanu i Organizacionom komitetu. Moj utisak je da su se MOK i Organizacioni komitet adaptirali na novonastalu situaciju i da odlično funkcionišu”, zaključio je Štajner.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име