Brizbejn
Twitter: Brizbejn
Brizbejn, glavni grad države Kvisnlend, pokrajine u Australiji dobio je domaćinstvo ljetnjih Olimpijskih igara 2032., odlučeno je danas glasovima članova Međunarodnog olimpijskog komiteta na 138. zasjedanju u Tokiju.

Ovo je čak treći put da Australija dobija domaćinstvo OI, i ujedno treći različiti grad.

Prve Igre održane su Melburnu 1956., da bi 2000. domaćinstvo bilo dodijeljeno Sidneju.

Australijanci tako mogu da se pohvale da su uz SAD jedina zemlja koja je organizovala Igre u tri različita grada (Sent Luis, Atlanta, Los Anđeles).

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina Olimpijskih igara, kojim je ovaj proces učinjen značajno jeftinijim i jednostavnijim, Brizbejn je u februaru izabran za poželjnog domaćina, a prošlog mjeseca je to potvrdio i Izvršni odbor MOK-a. Članovima MOK-a je samo ostalo da svojim glasom potvrde domaćinstvo.

Ovo je prvi put da nije bile direktnog protivkandidata, već se Brizbej takmičio sa Kinom, Indonezijom, Rurskim područjem Njemačke, Budimpeštom i Dohom.

Zbog skupe prezentacije za kandidaturu, odabran je ovaj ekonomičniji način izbora, gdje je australijski grad prvo označen kao poželjan domaćin, a potom i dobio organizaciju.

Riječ je o gradu koji ima svu infrastrukturu izgrađenu, koji ima sjajnu klimu, garancije i države i privatnog sektora, a i uspješno je organizovao Igre Komonvelta 2018. godine.

Prihe Brizbejna Igre će da budu u Parizu 2024. i Los Anđelesu 2028. godine (čak treći put).

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име