Olimpijske igre – Atina, Grčka, 1896

2
13
Olimpijske igre - Atina, Grčka, 1896
izvor: twiter

Igre u Atini bile su prva pojava modernih Olimpijskih igara. Olimpijske igre održale su se od 6. aprila do 15. aprila 1896.godine. Početnim igrama moderne Olimpijade prisustvovalo je čak 280 sportista, svi muškarci, koji su dolazili iz 12 zemalja. Sportisti su se takmičili u 43 događaja koji su pokrivali atletiku, biciklizam, plivanje, gimnastiku, dizanje tegova, rvanje, mačevanje, streljanje i tenis.

Vladala je praznična atmosfera, a strani strani sportisti dočekivani paradama i banketima. Procenjeno je da je više od 60.000 prisustvovalo danu otvaranja takmičenja. Članovi grčke kraljevske porodice igrali su važnu ulogu u organizaciji i upravljanju Igrama i bili su redovni gledaoci tokom 10 dana Olimpijade.

Mađarska je jedina poslala reprezentaciju. Većina stranih sportista bili su dobrostojeći studenti ili članovi atletskih klubova privučeni novinom Olimpijskih igara.

Dešavanja u atletici održana su na stadionu Panathenaic. Stadion je prvobitno sagrađen 330. godine prije nove ere, bio je iskopan, ali nije obnovljen za grčke Olimpijske igre 1870. godine i ležao je u zapuštenom stanju prije Olimpijskih igara 1896. godine, ali zahvaljujući režiji i finansijskoj pomoći Georgiosa Averoffa, bogatog egipatskog Grka, obnovljen je sa bijelim mermerom.

Drevna staza imala je neobično izduženi oblik sa tako oštrim zavojima da su trkači bili primorani da znatno usporavaju kako bi ostali u svojim trakama.

U takmičenju u atletskim disciplinama dominirali su sportisti iz Sjedinjenih Država, koji su pobijedili u 9 od 12 takmičenja. Plivačka takmičenja održavana su u hladnim strujama zaliva Zea. Dvije od četiri trke u plivanju pobijedio je Alfred Hajos iz Mađarske. Francuski Paul Masson pobijedio je u tri od šest biciklističkih disciplina.

Na Olimpijskim igrama 1896. godine bio je prvi maraton. Trka je postala vrhunac Igara i pobijedio je Spiridon Louis, Grk čija pobjeda mu je donijela trajno divljenje njegove nacije.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име