olimpijada
izvor: twiter

Prva moderna Olimpijada održana je 1896. godine u Atini, a na njoj je učestvovalo 280 učesnika iz 13 nacija, takmičeći se u 43 događaja. Od 1994. ljetnje i zimske olimpijske igre održavaju se odvojeno i smenjuju se svake dvije godine. Ljetnje olimpijske igre 2020. godine, odložene godinu dana zbog pandemije COVID-19, održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. u Tokiju u Japanu.

Istorija

Legenda kaže da je Heraklo (rimski Herkul), sin Zevsa i smrtne žene Alkmene, osnovao Igre koje su do kraja 6. veka p.n.e. postale najpoznatiji od svih grčkih sportskih festivala. Drevne olimpijske igre održavale su se svake četiri godine između 6. avgusta i 19. septembra tokom vjerskog festivala u čast Zevsa. Igre su ime dobile po svom mjestu u Olimpiji, svetom mjestu smještenom u blizini zapadne obale poluostrva Peloponez u južnoj Grčkoj. Njihov uticaj bio je toliko velik da su drevni istoričari počeli da mjere vrijeme četvorogodišnjim priraštajima između Olimpijskih igara, koje su bile poznate kao Olimpijade.

Nakon što je Rimsko carstvo osvojilo Grčku sredinom 2. vijeka p.n.e., Igre su se nastavile, ali su njihovi standardi i kvalitet opali. U jednom zloglasnom primjeru iz 67. god., Dekadentni car Neron ušao je u olimpijsku trku kočija, da bi se osramotio proglašavajući sebe pobjednikom čak i nakon što je tokom događaja pao sa svojih kočija. 393. godine, car Teodosije I, hrišćanin, pozvao je na zabranu svih „paganskih“ festivala, okončavši drevnu olimpijsku tradiciju nakon skoro 12 vjekova.

Proći će još 1.500 godina prije nego što će Igre ponovo ustati, uglavnom zahvaljujući naporima barona Pjera de Kubertena iz Francuske. Posvećen promociji fizičkog vaspitanja, mladi baron je inspirisan idejom stvaranja modernih Olimpijskih igara nakon posjete drevnom olimpijskom nalazištu. U novembru 1892. godine, na sastanku Union des Sports Athletikues u Parizu, Kuberten je predložio ideju oživljavanja Olimpijade kao međunarodnog atletskog takmičenja koje se održava svake četiri godine. Dvije godine kasnije, dobio je odobrenje potrebno za osnivanje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji će postati upravljačko tijelo modernih olimpijskih igara.

Prve moderne olimpijske igre

Prve moderne olimpijske igre održane su u Atini u Grčkoj, 1896. Na ceremoniji otvaranja, kralj Georgios I i gomila od 60.000 gledalaca pozdravili su 280 učesnika iz 13 nacija, koji su se takmičiti u 43 događaja, uključujući atletiku, gimnastika, plivanje, rvanje, biciklizam, tenis, dizanje tegova, pucanje i mačevanje. Zvanični simbol modernih Igara je pet međusobno povezanih prstenova u boji, koji predstavljaju kontinente Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike, Evrope i Australije. Olimpijska zastava, na kojoj je ovaj simbol prikazan na bijeloj pozadini, prvi put se zavijorila na Igrama u Antverpenu 1920. godine.

Olimpijske igre zaista su uzele maha kao međunarodni sportski događaj nakon 1924. godine, kada su u Parizu održane VIII igre. Te godine se takmičilo oko 3.000 sportista (među kojima je bilo više od 100 žena) iz 44 države, a Igre su po prvi put imale završnu ceremoniju. Zimske olimpijske igre debitovale su te godine, uključujući događaje poput umjetničkog klizanja, hokeja na ledu, boba i biatlona. Osamdeset godina kasnije, kada su se ljetnje olimpijske igre 2004. godine vratile u Atinu prvi put posle više od jednog vijeka, takmičilo se skoro 11.000 sportista iz rekordnih 201 zemlje. U gestu koji se pridružio i drevnom i modernom Olimpijske tradicije, takmičenje u bacanju kugle te godine održano je na mestu klasičnih igara u Olimpiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име