olimpijske igre Atina
izvor: twiter

Kada je Atina bila domaćin svojih drugih međunarodnih olimpijskih igara, 1906, održano je više događaja i više zemalja je učestvovalo nego u prve tri moderne Igre. Sa boljim sportistima i više njih, konkurencija je bila žestoka i zabavna, što je rezultiralo najzadovoljnijom Olimpijadom do sada.

Kao i na prethodnim Igrama, Amerikanci su dominirali atletskim takmičenjem, predvodili su ih još jednom skakač Rai Evri i bacač Martin Sheridan. Obojica su pobijedili u St. Louisu, a pobjede su ponovili u Londonu. Villiam Sherring iz Kanade pobijedio je u emocionalno nabijenom maratonu.

Igre iz 1906. godine,često se nazivaju Interkaliranim olimpijskim igrama, uvele su neke važne stalne olimpijske običaje, uključujući paradu državnih timova u redovima oko staze, sada prvi veći događaj na svim ceremonijama otvaranja.

Olimpijski učenjaci se slažu da su, posle fijaskosa 1900. i 1904. godine, dobro organizovane i izuzetno uspešne Olimpijske igre u Atini 1906. vjerovatno spasile čitav olimpijski pokret od rane smrti.

Ove igre, međutim, nisu uključene u zvanične liste MOK-a. Ostatak MOK-a, zbog Kubertenovog prigovora, složio se da će Atina održavati Olimpijske igre svake dvije godine između ostalih olimpijada.

Kuberten se bojao da će više olimpijskih igara u Grčkoj ojačati popularni predlog da Atina postane stalno olimpijsko mjesto.

Kasnije je „stavio veto“ na rezultate Igara 1906 i retroaktivno im je povukao status MOK-a, iako ih je on sam naveo kao zvanične IOK Igre u svojoj Olimpijskoj smotri 1906. 1948. godine izvršni odbor MOK-a, na nagovor Averi Brundage i bez diskusije, odbacio je naučnu peticiju drugog člana MOO-a koji je želio da vrati Igre 1906.

Godine 2003. izvršni odbor MOK-a još jednom je odbio pažljivo argumentovanu i dobro dokumentovanu peticiju Međunarodnog društva olimpijskih istoričara tražeći da Igre 1906 ponovo budu priznate kao zvanične. Kao i 1948. godine, stvar čak nije bila podvrgnuta glasanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име