Olimpijske igre-Antverpen, Belgija 1920

1
7
olimpijske igre belgija
olimpijske igre belgija

Olimpijske igre u Antverpen, atletski festival je održan u Belgija od 14.avgust do 12. Sedptembar 1920. godine. Olimpijske igre 1920. dodijeljene su Antverpenu u nadi da će Belgiji, koja je bila uništena tokom rata, donijeti duh obnove. Poražene zemlje Prvog svjetskog rata – Njemačka, Austrija, Mađarska, Bugarska i Turska – nisu pozvane. Novi Sovjetski Savez je odlučio da ne prisustvuje.

Grad je, mučen lošim vremenskim i ekonomskim neprilikama, imao vrlo kratko vrijeme da očisti ruševine koje su ostale u ratu i izgradi nove objekte za Igre. Atletski stadion je bio nedovršen kada su Igre počele, a sportisti su bili smješteni u prepunim prostorijama opremljenim preklopnim krevetima. Događaji su bili slabo posjećeni, jer je malo ko mogao priuštiti karte. Posljednjih dana tribine su bile popunjene školarcima koji su dobili besplatan ulaz.

Olimpijska zastava predstavljena je na Igrama u Antverpenu. Više od 2.600 sportista uključujući više od 60 žena učestvovalo je na Igrama, predstavljajući 29 zemalja.

Vrhunac takmičenja u atletici bilo je trčanje Paava Nurmija iz Finske, koji se borio sa Francuskom Josephom Guillemotom i osvojio tri od devet zlatnih medalja u karijeri u trci na 10 000 metara, pojedinačnoj trci na 10 000 metara u trčanju i timsku trku u krosu.

 Finski tim je dao istorijski učinak, osvojivši devet zlatnih medalja u atletici, jednu manje od američkog tima koji je tradicionalno dominirao sportom.

Italijanski mačevalac Nedo Nadi osvojio je pet zlatnih medalja, uključujući pojedinačne naslove u foliji i sablji.

U plivačkim i ronilačkim događajimaučestvovale su Amerikanka Duke Paoa Kahanamoku koja je osvojila dva zlata, Ethelda Bleibtrei koja kje osvojila tri zlata i Aileen Riggin, koja je u 14. godini osvojila zlatnu medalju u skokovima na dasci.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име