olimpijske igre 1928
izvor twitter

Olimpijske igre u Amsterdam, atletski festival je održan u Holandiji od 17.maja do12. Avgusta 1928. godine.

Gimnastičke i atletske priredbe dodate su u ženskom kolu na Olimpijskim igrama 1928. godine. Bilo je mnogo kritika na račun odluke koje su predvodili baron de Kuberten i Vatikan.

Međutim, žene sportisti su osnovale sopstvene staze i održale takmičenje u olimpijskom stilu za žene 1922. i 1926.godine. Njihovi nastupi na tim događajima ubijedili su Međunarodnu amatersku atletsku federaciju u olimpijskom stilu za žene 1922. i 1926. godine.

Njemačka se vratila na olimpijsko takmičenje na Igrama 1928. godine. Otprilike 3.000 sportista uključujući skoro 300 žena, predstavljajući 46 zemalja, učestvovalo je na Olimpijskim igrama.

Muško takmičenje u atletici bilo je vrijedno pažnje iz dva razloga. To su bile poslednje Olimpijske igre za sjajne Paavo Nurmi i Ville Ritola iz Finske. To je ujedno bio i najsiromašniji učinak za SAD tim, koji je u trčanju osvojio samo tri od mogućih 12 zlatnih medalja.

Perci Villiams iz Kanade je pobijedio u trkama na 100 i 200 metara. Kontroverza se pojavila u trci na 800 metara kod žene kada se nekoliko žena srušilo od iscrpljenosti na kraju trke.

Olimpijski zvaničnici zaključili su da je udaljenost predugačka za žene, a tek na Igrama u Rimu 1960. godine, ženama je dozvoljeno da se takmiče u trci dužine od 200 metara.

Japanska ekipa osvojila je najviše medalja na takmičenju u plivanju. Džoni Vajsmaler iz Sjedinjenih Država svoju olimpijsku karijeru zaključio je zlatnim medaljama u plivanju na 100 metara slobodnim stilom i štafeti na 800 metara slobodnim stilom. Mađarska sabljaška ekipa osvojila je prvu od sedam uzastopnih zlatnih medalja.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име