Olimpijske igre – Los Anđeles, Kalifornija SAD 1932

0
3
olimpijske igre 1932
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski savez održan je u Los Anđelesu u Sjedinjenim Američkim državama, trajale su od 30.jula do 14.avgusta 1932.godine.                

Na Olimpijske igre 1932.godine takmičilo se samo oko 1.300 sportista, koji su predstavljali 37 zemalja. Loše učešće bilo je rezultat svjetske ekonomske depresije i troškova putovanja u Kaliforniju.

Na igrama u Los Anđelesu bilo je prvo olimpijsko selo, koje se nalazilo na Baldvin Hills-u, predgrađu Los Angeles-a, i prostiralo se na 321 hektara.

Muškarci sportisti bili su smješteni u više od 500 bungalova i imali su pristup bolnici, biblioteci, pošti i 40 kuhinja koje su služile razne kuhinje. Sportiskinje su boravile u hotelu u centru grada. Koloseum u Los Angelesu proširen je za više od 100.000 ljudi i postavljena je nova staza.

Napravljena od drobljenog treseta, nova površina bila je izuzetno brza, što je rezultiralo 10 svjetskih rekorda u trkačkim događajima. Jednostavno automatsko mjerenje vremena i foto-završna kamera prvi put su korišćeni na Igrama 1932. godine.

Zvijezda Igara bila je američka Babe Didrikson. Pobijedila je na pet turnira u SAD Olimpijska suđenja, ali olimpijska pravila omogućavala su ženama da se takmiče u najviše tri.

Didrikson se takmičio u disciplini 80 metara sa preponama, kopljem i skokom u vis, osvojivši dvije zlatne medalje i srebrnu.

SAD tim se vratio u dominaciju atletskih disciplina, osvojivši 11 zlatnih medalja. Amerikanac Eddie Tolan pobijedio je u trkama na 100 i 200 metara. Prva trkačka manifestacija održana je na Igrama u Los Anđelesu.

Japanski plivački tim, sastavljen gotovo u potpunosti od tinejdžera, pobijedio je u pet od šest muških disciplina. Kitamura Kusuo, koji je sa 14 godina osvojio zlatnu medalju u disciplini 1.500 metara, postao je najmlađi plivač koji je ikada pobijedio na olimpijskom takmičenju.

Amerikanke su dominirale u plivanju, uzevši četiri od pet zlatnih medalja. Helene Madison osvojila je zlatne medalje u trkama na 100 i 400 metara slobodnim stilom i zaradila treće zlato u sastavu SAD štafetni tim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име