olimpijske igre 1936
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Berlinu i održavao se od 1. avgusta do 16. novembra. 1936. godine.

Olimpijske igre 1936. održane su u napetoj, politički nabijenoj atmosferi. Nacistička stranka došla je na vlast 1933. godine, dvije godine nakon što su Berlinu dodjeljene igre, a njena rasistička politika dovela je do međunarodne debate o bojkotu igara.

U strahu od masovnog bojkota, MOK je izvršio pritisak na Njemačku vladu i dobio uvjerenja da će kvalifikovani jevrejski sportisti biti dio Njemačkog tima i da igre neće biti korišćene za promociju nacističke ideologije.

Međutim, vlada Adolfa Hitlera rutinski nije uspjela da ispuni takva obećanja. Samo jedan sportista jevrejskog porijekla bio je član Njemačkog tima.

 Sportski teren Rajha, novoizgrađeni sportski kompleks koji se prostirao na 325 hektara je obuhvatao četiri stadiona, bio je prekriven nacističkim transparentima i simbolima. Pa ipak, privlačnost živahnog sportskog takmičenja bila je prevelika, i na kraju je 49 zemalja odlučilo da prisustvuje Olimpijskim igrama u Berlinu.

Olimpijske igre u Berlinu takođe su imale napredak u medijskom izveštavanju. Bilo je to prvo olimpijsko takmičenje koje je koristilo teleks prenos rezultata, a cepelini su korišćeni za brzi transport snimaka informativnog filma u druge evropske gradove.

Igre su prvi put prenijete na televiziji, prenošene su zatvorenim krugom u posebno opremljena pozorišta u Berlinu. Igre 1936. takođe su predstavile relej baklji kojim se olimpijski plamen prenosi iz Grčke.

Skoro 4.000 sportista takmičilo se u 129 disciplina. U takmičenju u atletskim disciplinama igrao je Amerikanac Jesse Ovens, koji je osvojio tri pojedinačne zlatne medalje i četvrtu kao član trijumfalne SAD. Štafeta 4 × 100 metara.

Sve ukupno Ovens i njegovi saigrači osvojili su 12 zlatnih medalja za muški atlet. Uspjeh Ovensa i ostalih afroameričkih sportista, koje je nacistička štampa nazivala „crnim pomoćnicima“, smatran je posebnim udarcem za Hitlerove arijevske ideale.

Međutim, Njemci su osvojili najviše medalja ukupno, dominirajući u gimnastičkim, veslačkim i konjičkim disciplinama. Hendrika Mastenbroek iz Holandije osvojila je tri zlatne medalje i srebro u takmičenju u plivanju. Košarka, olimpijski događaj prvi put 1936. godine, pobijedili su SAD tim. Kanu je takođe debitovao kao olimpijski sport.

Igre 1940. i 1944, zakazane za Helsinki, Finska (prvobitno predviđen za Tokio), odnosno London, otkazane su zbog Drugog svjetskog rata.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име