olimpijske igre 1948
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Londonu i održavao se od 6. jula do 18. Avgusta 1948. godine.

Uprkos ograničenom vremenu za pripremu i nakon mnogo rasprava o potrebi sportskog festivala u vrijeme kada su se mnoge zemlje još uvjek oporavljale od razaranja Drugog svjetskog rata, Olimpijske igre 1948. godine na kraju su bile veoma popularne i smatralo se da pružaju olakšanje od napora izazvanih rat.

Njemačka i Japan, poražene sile, nisu pozvane da učestvuju. Sovjetski Savez takođe nije učestvovao, ali su Igre prve kojima su prisustvovale komunističke zemlje, uključujući Mađarsku, Jugoslaviju i Poljsku.

Na Londonskim igrama nedostajali su novi objekti koji su korišćeni u Los Anđelesu i Berlinu, ali sportski objekti britanske prestonice preživjeli su rat u dobrom stanju i bili adekvatni za olimpijsko takmičenje.

Stadion Vemblei bio je domaćin ceremonije otvaranja, takmičenja u atletici i drugih događaja. Nije bilo olimpijskog sela; muški sportisti bili su smješteni u vojni kamp na Ukbridgeu, dok su žene boravile u studentskim domovima na Southlands College-u.

Na igrama je učestvovalo preko 4.000 sportista iz 59 zemalja. Loše vrijeme i traljava staza usporili su atletsko takmičenje, u kome je postavljeno najmanje olimpijskih rekorda u istoriji Igara.

Ženska konkurencija proširena je na 10 događaja dodavanjem trčanja na 200 metara, skoka u dalj i bacanja kugle.

Fanni Blankers-Koen, 30-godišnja majka dvoje djece, osvojila je četiri zlatne medalje za Holandiju. Emil Zatopek iz Čehoslovačke osvojio je trku na 10 000 metara, prvu od četiri zlatne medalje u karijeri. Amerikanac Bob Mathias postao je najmlađi osvajač zlatne medalje u desetoboju, pobijedivši u događaju sa 17 godina.

Amerikanci, predvođeni roniocem Semijem Lijem, pobjeđivali su na svakom muškom plivanju i ronjenju. Victoria Draves iz Sjedinjenih Država zaradila je zlatnu medalju u ronjenju na platformi i odskočnoj dasci.

Na Olimpijskim igrama 1948. godine nastupili su nekoliko legendarnih olimpijskih izvođača: Mađar Laszlo Papp osvojio je prvu od svoje tri zlatne medalje u boksu, Paul Elvstrøm iz Danske prvu od svoje četiri zlatne medalje u jahti, a Gert Fredriksson iz Švedske prvu dvije od njegovih šest zlatnih medalja u kajaku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име