olimpijske igre 1952
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Helsinkiju i održavao se od 19. jula do 3. Avgusta 1952. godine.

Olimpijske igre 1952. godine bile su prve Olimpijade na kojima je učestvovao Sovjetski Savez, a međunarodna napetost izazvana hladnim ratom u početku je prevladala. Prije Igara, SAD Olimpijski komitet iskoristio je rivalstvo između Istoka i Zapada za prikupljanje sredstava za SAD tim.

Sovjetski Savez je objavio planove za smještaj svojih sportista u Lenjingrad i svakodnevno letenje u Helsinki. Od ovih planova se odustalo, ali je u Otaniemiju stvoreno zasebno olimpijsko selo za zemlje istočnog bloka.

Međutim, same igre su bile prijateljske i do kraja takmičenja sovjetski zvaničnici su otvorili svoje selo za sve sportiste. Igre u Helsinkiju obilježile su povratak njemačkih i japanskih timova u olimpijsko takmičenje. Istočna Njemačka se prijavila za učešće na Igrama, ali je odbijena, a njemački tim su činili samo sportisti iz Zapadne Njemačke. Takmičilo se gotovo 5.000 sportista, predstavljajući 69 zemalja.

U takmičenju u atletici igrao je Emil Zatopek iz Čehoslovačke, koji je osvojio zlatnu medalju u trkama na 5.000 i 10.000 metara. Takođe je osvojio zlatnu medalju u maratonu, u svom prvom pokušaju na tom događaju.

Amerikanci, predvođeni skakačem s motkom Bobom Richardsom i specijalistom na 800 metara Mal Vhitfieldom, pobijedili su u 14 od 23 takmičenja.

Na ženskom takmičenju na stazama prikazivali su sprint Marjorie Jackson i prepone Shirlei Strickland de la Hunti, obije iz Australije. Sovjetske žene, predvođene Galinom Zibinom, snažno su se pokazale na terenskim događajima.

Na Olimpijskim igrama 1952. takođe je debitovao sovjetski gimnastičar Viktor Čukarin, koji je u kombinovanim vježbama osvojio prvu od svoje dvije pojedinačne zlatne medalje. Američki ronilac Pat McCormick osvojio je dvije zlatne medalje. Švedski konjanik Henri St. Cir osvojio je zlatnu medalju i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji u dresurnom jahanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име