olimpijske igre 1956
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski festival održan je u Melburnu i održavao se od 22. Novembara do 8. Decembara 1956. godine.

Olimpijske igre 1956. godine bile su prve održane na južnoj hemisferi. Zbog preokreta godišnjih doba, Igre su se slavile u novembru i decembru. Udaljenost Australije i dvije međunarodne krize predstavljale su mali broj učesnika.

Igrama je prisustvovalo manje od 3.500 sportista iz 67 zemalja. Egipat, Liban i Irak bojkotovali su u znak protesta protiv invazije Izraela na Sinajskom poluostrvu u oktobru. Štaviše, nekoliko nedelja prije otvaranja Igara, sovjetska vojska je ušla u Budimpeštu u Mađarskoj i suzbila narodni ustanak protiv vlade.

Holandija, Španija i Švajcarska bojkotovale su protest zbog sovjetske invazije. Istočna i Zapadna Njemačka takmičile su se kao jedinstveni tim, praksa koja će trajati do Igara 1964. godine. Zbog australijskih ograničenja u karantinu, konjički događaji održani su u Stokholmu tokom juna.

Igre u Melburnu uvele su praksu da sportisti marširaju na završnim ceremonijama zajedno, a ne po državama. Olimpijski plamen palio se za konjičke događaje 1956. godine, koji su održani u Stokholmu zbog australijskih ograničenja u karantinu.

Takmičenje u atletici održano je na terenu za kriket u Melburnu. SAD tim je pobijedio 15 od 24 turnira za muškarce. Sprinter Bobbi Joe Morrov zaradio je tri zlatne medalje, a Al Oerter je osvojio prvu od svoje četiri uzastopne zlatne medalje u disku.

Sovjetski trkač na daljinu Vladimir Kuts osvojio je dvije zlatne medalje. Australijanka Betti Cuthbert bila je zvijezda ženskog takmičenja, osvojivši trke na 100 i 200 metara i uzevši treću zlatnu medalju kao član australijske štafete 4 × 100.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име