olimpijske igre 1976
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski savez održan je u Montrealu u Kanadi, trajale su od 17.jula do 1.avgusta 1976. godine. 

Uprkos 32 svjetska rekorda i mnoštvu nezaboravnih predstava, Igre 1976. skrenule su više pažnje na očigledne probleme olimpijskog pokreta.

Dvadeset i šest zemalja, uglavnom iz Afrike, odlučilo je da bojkotuje Igre kada je MOK odbio njihov zahtjev za zabranu Novog Zelanda, čiji je nacionalni ragbi tim nedavno bio na turneji u Južnoj Africi iz doba aparthejda.

Tajvan je takođe bojkotovao, kada Kanada, koja je zvanično priznala Narodnu Republiku Kinu, nije dozvolila da Tajvan bude identifikovan na Igrama kao Republika Kina.

Za mnoge sportiste – posebno za plivačice iz Istočne Njemačke – sumnjalo se da koriste anaboličke steroide da bi poboljšale svoje performanse. Takođe je postojala zabrinutost da je amaterski duh Igara potkopan sve većim komercijalnim uticajem na sport na Zapadu i sve prisutnom vladinom kontrolom sportista u zemljama istočnog bloka.

Igre u Montrealu bile su finansijska katastrofa, stavljajući teret duga na narod Kanade i Kvebeka koji je trajao decenijama.

Takmičilo se više od 6.000 sportista, predstavljajući 92 zemlje. U takmičenju u atletici bile su tri predstave sa dvostrukim zlatnim medaljama: trkač na daljinu Lasse Viren iz Finske ponovio je svoj dupli dvoboj na 5.000 i 10.000 metara iz 1972. godine; Kubanac Alberto Juantorena pobijedio je u trkama na 400 i 800 metara; a sovjetska trkačica Tatjana Kazankina zaradila je zlatne medalje u trkama na 800 i 1.500 metara.

Istočnonjemac Valdemar Cierpinski osvojio je prvu od svojih uzastopnih zlatnih medalja na olimpijskom maratonu. Legendarni preprek Edvin Moses iz Sjedinjenih Država zaradio je svoju prvu zlatnu medalju.

U plivanju su dominirali muškarci Amerikanci i žene Istočne Njemačke. Amerikanci, predvođeni Džonom Naberom (koji je uzeo četiri zlatne medalje), osvojili su sve osim jednog i postavili 11 svjetskih rekorda.

Kornelia Ender, osvajačica četiri zlatne medalje, predvodila je istočnonjemački tim pošto je trebalo 10 od 11 pojedinačnih događaja i postavila osam svjetskih rekorda.

Nadia Comaneci iz Rumunije osvojila je tri zlatne medalje i sedam puta postigla savršen rezultat u gimnastici. Žene su se prvi put takmičile u košarci i veslanju.

Pertti Karppinen iz Finske osvojio je prvu od svoje tri zlatne medalje u karijeri u veslanju. SAD bokserski tim, u kojem su se takmičili Leon i Michael Spinks i Rai Leonard, pobijedio je u 5 od 11 divizija.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име