olimpijske igre 1984
izvor twitter

Olimpijske igre, atletski savez održan je u Los Anđelesu u Kaliforniji, trajale su od 28.jula do 12. avgusta 1984. godine.  

Mnoge komunističke zemlje, uključujući Sovjetski Savez, Istočnu Njemačku i Kubu, uzvratile su bojkotom Igara 1980. pod vođstvom SAD-a držeći se podalje od Igara 1984. godine, navodeći zabrinutost zbog bezbjednosti svojih sportista u onome što su smatrali neprijateljskim i žestokim antikomunističko okruženje.

Kina je, međutim, prvi put od 1952. godine učestvovala na ljetnjim igrama. Ukupno je u Los Anđeles došlo skoro 6.800 sportista koji predstavljaju 140 zemalja. Broj događaja za žene porastao je uključujući biciklizam, ritmičku gimnastiku, sinhronizovano plivanje i nekoliko novih atletskih događaja, a naročito maratona.

Pod upravom američkog preduzetnika Petera Ueberrotha, Olimpijske igre 1984. godine bile su svjedoci uspona komercijalizma kao integralnog elementa u postavljanju igara. Korporativnim sponzorima, uglavnom multinacionalkama sa sjedištem u SAD-u, bilo je dozvoljeno da na svoje proizvode stavljaju olimpijske simbole, koji su potom prodavani kao „zvanični“ takav proizvod Olimpijade.

Mjesto u timu releja za baklje prodato je za 3.000 dolara po kilometru. Olimpijske igre ostvarile su profit (225 miliona dolara) prvi put od 1932. Uprkos zabrinutosti zbog rastućeg korporativnog učešća i smanjene konkurencije izazvane bojkotom komunista, finansijski uspjeh i visoka svjetska televizijska gledanost pobudili su optimizam o olimpijskom pokretu po prvi put vrijeme u generaciji.

Kao i 1980. godine, bojkot je rezultirao praznim trakama i otkazanim vrućinama na stazi i neuravnoteženom raspodjelom medalja. Na Igrama 1984. godine SAD tim je imao najviše koristi, osvojivši ukupno 83 zlatne medalje i 174 medalje.

Takmičenje u atletskoj stazi vratilo se u Memorijalni kolosej, koji je obnovljen za Igre. Amerikanac Carl Levis, takmičeći se na istim događajima koje je 1936. godine osvojio Jesse Ovens, osvojio je četiri zlatne medalje. Sebastian Coe i Dalei Thompson iz Velike Britanije ponovili su svoje performanse u zlatnim medaljama 1980. godine, pobjedivši u trci na 1.500 metara, odnosno u desetoboju.

SAD ženska ekipa pobijedila je u 11 od 14 plivačkih disciplina. Mari T. Meagher i Traci Caulkins osvojile su po tri zlatne medalje. Amerikanac Greg Louganis pomeo je ronilačke događaje.

S odsutnim moćnim istočnoevropskim timovima, SAD muške i ženske gimnastičke ekipe imale su svoj najbolji olimpijski nastup ikad. Mari Lou Retton postala je prva Amerikanka koja je osvojila pojedinačnu zlatnu medalju u kombinovanim vježbama.

U boksu, bez izazova Kubanaca, SAD tim dominirao nadmetanjem, zaradivši devet zlatnih medalja.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име