olimpijske igre
South Korea 1988/Twitter
Olimpijske igre, održane u Sweulu u Južnoj Koreji, trajale su od 17. septembra do 2. oktobra 1976. godine.

Politički problemi su prijetili da se vrate na centralnu scenu na Igrama 1988. godine. Nasilni studentski neredi dogodili su se u Seulu u mjesecima prije igara. Severna Koreja, koja je još uvijek tehnički u ratu sa Južnom Korejom, ogorčeno se žalila da bi trebalo da ima status kohosta.

MOK je dao neke ustupke Sjevernoj Koreji, ali Sjeverna Koreja ih nije smatrala zadovoljavajućim i bojkotovala ih je. Nekoliko drugih zemalja, posebno Kuba i Etiopija, klonile su se Seula u znak solidarnosti sa Sjevernom Korejom. Bojkot nije imao efekat prethodnih, a igre u Seulu pokazale su se izuzetno konkurentnim.

Učestvovalo je skoro 8.500 sportista iz 159 zemalja. Olimpijsko pravilo koje zahtijeva od učesnika da budu amateri poništeno je 1986. godine, a odluke o profesionalnom učešću prepuštene su upravnim tijelima određenih sportova. To je rezultiralo povratkom tenisa, koji je izbačen 1924. godine, na igre. Takođe su dodati događaji u stonom tenisu i ekipnom streljaštvu. Kanađanin Ben Johnson, šampion u trčanju na 100 metara, i nekoliko dizača tegova pozitivno su testirani na upotrebu steroida i diskvalifikovani su. Sveukupno je 10 sportista zabranjeno sa igara zbog upotrebe ljekova za poboljšanje performansi.

U stazama, kenijska muška ekipa pobijedila je u četiri od šest trka na daljinu. Sergej Bubka osvojio je svoju prvu zlatnu medalju za skok sa motkom. U ženskoj konkurenciji nastupile su Amerikanke Florence Griffith Joiner, osvajačica tri zlatne medalje, i Jackie Joiner-Kersee, koja je zaradila zlatne medalje u sedmoboju i skoku u dalj.

Kristin Otto iz Istočne Njemačke osvojila je šest zlatnih medalja u plivanju. Američka plivačica Janet Evans pobijedila je u tri takmičenja. Muško ronilačko takmičenje ponovo je pomeo Greg Louganis iz Sjedinjenih Država.

Dizač tegova Naim Suleimanoglu iz Turske osvojio je prvu od dvije zlatne medalje u karijeri u perolakoj kategoriji. Sovjetski grčko-rimski rvač Aleksander Kareline, takmičeći se u superteškoj kategoriji, takođe je osvojio svoju prvu zlatnu medalju.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име