olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Atlanti u Džordžiji, trajale su od 17.septembra do 2.oktobra 1976. godine.

Odabrana iznad Atine u Grčkoj, za domaćina Ljetnjih stogodišnjih igara, Atlanta je priredila jedne od najekstravagantnijih igara u olimpijskoj istoriji. Uz petosatnu ceremoniju otvaranja i stvaranje atmosfere „seoskog sajma“ upotpunjenu kabinama, vožnjama u zabavnom parku i koncertima, Olimpijske igre 1996.godine koštale su skoro 1,7 milijardi dolara.

Po prvi put Igre nisu dobile finansijsku podršku vlade. Umjesto toga, korporativni sponzori – uključujući Coca-Colu, koja je obezbjedila preko 300 miliona dolara – i televizijska prava oslanjali su se na pokrivanje troškova. Rezultat je, tvrdili su mnogi, prekomerna komercijalizacija, a malo je onih koji su vjerovali da će se Igre održavati u privatnom finansiranju.

Igre su takođe imale problema sa prevozom i smještajem, iako su preduzete dodatne mjere predostrožnosti, eksplozija bombe u cijevi u Olimpijskom parku Centennial izazvala je jednu smrt. Počinilac, Amerikanac Eric Rudolph, takođe je kasnije bombardovao homoseksualni noćni klub 1997. godine i kliniku za abortus 1998. godine. Osuđen je na doživotni zatvor 2005. godine.

Po prvi put su svi nacionalni olimpijski komiteti (NOC) pozvani na takmičenje poslali sportiste, uključujući svaku od bivših sovjetskih republika, Burundi, Sjevernu Koreju, Palestinsku upravu i Hong Kong, koji su prije toga osvojili prvu i poslednju zlatnu medalju.

Rekordnih 197 NOO-a poslalo je više od 10.000 takmičara. Broj događaja dostigao je 271 kada su debitovali ženski fudbal, odbojka na pijesku, lagano veslanje, ženski softbol i brdski biciklizam.

Među istaknutim igrama u Atlanti bili su Carl Levis, koji je osvojio svoju devetu zlatnu medalju u atletici i Fu Mingkia, koji je pobijedio u ronjenju i odskočnoj dasci. Sprint na 200 i 400 metara u muškoj i ženskoj konkurenciji ponijeli su Michael Johnson i Marie-Jose Perec. Svetlana Masterkova iz Rusije osvojila je titule na 800 i 1.500 metara.

U ženskom plivanju dominirala je Michelle Smith iz Irske. Njene tri zlatne medalje, međutim, došle su usred glasina o upotrebi droga. U muškim disciplinama po tri plivača osvojila su po dvije pojedinačne zlatne medalje: Aleksander Popov iz Rusije, Danion Loader sa Novovog Zelanda i Denis Pankratov iz Rusije.

U ženskoj gimnastici, ekipni turnir, pobijednici su bili ekipa iz SAD, dok je u pojedinačnim takmičenjima dominirala Lilia Podkopajeva iz Ukrajine, koja je osvojila dvije zlatne medalje i jednu srebrnu, uključujući i titulu u višeboju. Aleksej Nemov iz Rusije bio je istaknut u muškoj gimnastičkoj konkurenciji. Njegovih šest medalja, uključujući dve zlatne, bili su najviše osvojeni na Igrama 1996.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име