olimpijske igre
Olimpijske igre, održane u Sidneju u Australiji, trajale su od 15.septembra do 1.oktobra 2000. godine.

Sidnej je izabran kao grad domaćin Olimpijskih igara 2000. godine. MOK je privukla duga istorija entuzijazma za sport u gradu, njegovo obećanje da će oporavljene toksične pustoši koristiti kao mjesta za sportska igrališta i njegov plan da uključi manje zemlje Okeanije u aktivnosti domaćinstva.

Uprkos izvjesnim prekoračenjima troškova i skandalu sa kartama, pripreme i same Igre protekle su bez problema. Svečanim otvaranjem proslavljena je istorija Australije, posebno jedinstvena kultura i doprinos aboridžinskih naroda na kontinentu. Vrhunac ceremonije otvaranja došao je kada je trkačica Aboridžina Cathi Freeman zapalila olimpijski plamen.

Kasnije je osvojila zlatnu medalju u disciplini 400 metara. Postignuća i priznanje Freemana bili su važna prekretnica za australijske aboridžinske narode, koji su se još uvijek borili za svoje mjesto u australijskom društvu.

Gotovo 11.000 sportista koji su predstavljali 199 zemalja članica MOK učestvovalo je na Igrama, na kojima je bilo rekordnih 928 medalja.

Na Olimpijskim igrama po prvi put se takmičilo 2000. godine tae kvon do, muški i ženski, trampolin, triatlon i sinhronizovano ronjenje. Drugi novi ženski događaji su uključivali dizanje tegova, moderni petoboj i skok sa motkom.

U takmičenju u atletici učestvovala je američka sprinterka Marion Jones, koja je osvojila tri zlatne medalje i dvije bronzane. Australijski plivač Ian Thorpe, nadimka „Thorpedo“, prikupio je tri zlatne medalje i srebrnu, a holandski plivači Pieter van den Hoogeband i Inge de Bruijn osvojili su po dvije zlatne medalje.

Britanski veslač Steven Redgrave osvojio je petu uzastopnu zlatnu medalju, neusporediv podvig u njegovom sportu. Kukserski teškaš Felik Savon izjednačio je podvig svog zemljaka Teofila Stevensona osvojivši treću uzastopnu zlatnu medalju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име